Adót csökkentene az RMDSZ

Adót csökkentene az RMDSZ
Három százalékkal csökkentené a jövő évi helyi adók és illetékeket az RMDSZ-jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Kirei Melinda váradi frakcióvezető. A bevételhiányt két forrásból pótolná.

Kirei Melinda azt mondta: először azt hitte, rosszul látja, hogy április 26-ra közvitát hirdetett az önkormányzat a 2019-es helyi adókról és illetékekről, hiszen csupán nemrég fogadták el a 2018-as költségvetést. Aztán miután utánanézett, jött rá arra, hogy a 2015/227-es törvény előírja, hogy minden év április 30-ig a bizonyos összegben megállapított helyi adókat és illetékeket hozzá kell igazítani az előző év inflációs rátájához. A tanácsos asszony szerint a korábbi években azért feledkezett meg arról Ilie Bolojan polgármester, hogy erre tekintettel legyen, mert 2015-ben -0,6 %-os, 2016-ban pedig -1,5 %-os volt az infláció, tehát csökkenteni kellett volna a helyi adókat és illetékeket, nem emelni, most pedig hiába igyekszik nagyvonalúnak tűnni azzal, hogy a 2017-es +1,34%-os inflációt nem veszi figyelembe, és szinten tartja az adókat jövőre, mert ha összeadjuk, -0,6%+(-1,5%)=-2,1%, és ha ebből kivonjuk a +1,34%-ot, az még mindig -0,76%, tehát valójában ennyivel kellene csökkenteni a helyi adókat és illetékeket.

A frakcióvezető ugyanakkor azt is sérelmezte, hogy hiába hívta fel az elöljáró figyelmét arra, hogy törvény kötelez arra, hogy források legyenek elkülönítve az ifjúsági szervezeteknek, és szükséges a díszpolgári cím odaítélési módozatának kidolgozása. Ugyanakkor azt is furcsának találta, hogy csupán 11 nap áll rendelkezésére a polgároknak ahhoz, hogy jelezzék a tervezettel kapcsolatos véleményeiket, ötleteiket.

Bejelentette: az RMDSZ azt fogja kérni, hogy 3 százalékkal csökkenjenek jövőre a helyi adók és illetékek, a bevételhiányt pedig szerintük a gazdaságilag nem indokolt ügyvédi keretszerződések felmondásával, és az államkincstárból a kereskedelmi bankoknál kedvezőbb konstrukciójú hitelekből lehetne pótolni.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .