Adományozó körúton voltak a „máltaiak”

Gálospetriben a gyerekotthon lakói is segédkeztek az adomány lepakolásában
Gálospetriben a gyerekotthon lakói is segédkeztek az adomány lepakolásában
Az elmúlt hét végén a Máltai Segélyszolgálat nagyváradi csoportja több Bihar megyei településen is megfordult, ruhaneműt, bébiételt és vércukorszint mérőket osztva szét.

Egy nagylelkű németországi támogatónak köszönhetően a Máltai Segélyszolgálat nagyváradi csoportja nagyobb szabású akciót hajthatott végre az elmúlt hét végén. Bruncsák Gyöngyi, a csoport vezetője az akció gálospetri „állomásán” lapunknak elmondta: a magát megnevezni nem óhajtó támogató jóvoltából nagyobb mennyiségű bébiételt, illetve több mint 50 vércukorszintmérőt (a hozzájuk tartozó teszterekkel együtt) kaptak, amit az adományozó kérésének megfelelően igyekeznek szétosztani, függetlenül a rászorulók nemétől, nemzetiségétől, vallási hovatartozásától. Saját szervezésükben használt ruhák gyűjtését is végezték, ennek eredményét is a hét végi akcióban hordták szét a célállomásokra. Utóbbiakat két lépésben keresték fel. Május 3-án Telegden jártak, ahol bébiételek kiosztása mellett mintegy 120 személynek mérték meg ingyen a vércukorszintjét, és bizony találtak olyat, akit sürgősen orvoshoz irányítottak. A második lépésre május 6-én került sor, amikor egy körút során öt településre jutottak el.

Adományok

Paptamásiban Piski Emese iskolaigazgató és Matyi Miklós polgármester fogadta a „máltaiakat”, Bihardiószegen Simon József, egy helyi ifjúsági egyesület vezetője, Értarcsán pedig Gáspár Tünde iskolaigazgató. Mindenütt hagytak az ingyenesen használandó vércukorszint mérőkből, a bébiételekből, a ruhaneműkből. Ezek után érkeztek a déli órákban Gálospetribe, a dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Szentháromság Kollégiumba, ahol legutóbb karácsonykor jártak ajándékokkal felpakolva. Kosza Erzsébet, az gyerekotthon vezetője vette át az adományokat, illetve azokat a mérőeszközöket is, melyeket érmihályfalvai családorvosokhoz juttatnak majd el. A körút utolsó állomása Hegyközszentmikós volt, hasonló céllal. Bruncsák Gyöngyitől megtudtuk: a vércukorszint mérőkhöz a németországi támogató jóvoltából továbbra is biztosítják majd folyamatosan a tesztereket. Az önkéntes csoport vezetője örömmel újságolta, hogy bővült tagságuk száma, megalakult ugyanis az úgynevezett ifjúsági csapat is 12 taggal, akik már részt is vettek egy elsősegélynyújtó tanfolyamon.

Rencz Csaba