Adomány a „tizenötmillió búzaszemből”

A MRSZ közreműködésével jutott el az adomány Székelyhídra
A MRSZ közreműködésével jutott el az adomány Székelyhídra
A Nemzeti Agrárkamara felajánlásának köszönhetően a Magyar Református Szeretetszolgálat 6 tonna lisztet és 1 tonna száraztésztát juttatott el idén is Bihar és Szilágy megyei gyerekotthonoknak. Az átadása az elmúlt pénteken került sor Székelyhídon.

A Magyarok Kenyere program keretében a magyar gazdák munkájának köszönhetően mintegy 600 tonna lisztadomány gyűlt össze az idén. A Nemzeti Agrárkamara az adományt felosztotta egyházi és civil szervezetek között, hogy minél több rászoruló család megélhetését támogathassák. A lebonyolítás partnerei között szerepel a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) is, mely ebben az évben is Kárpátaljára és a Partiumba továbbította az adományt. Akárcsak tavaly, az egyik átadóhely most is Székelyhíd volt, ahova – a M. Eminescu utcai Papp pékség elé – pénteken délben kanyarodott a 6 tonna lisztet és közel 1 tonna száraztésztát szállító kamion. A kedvezményezettek idén is a következőek voltak: a micskei Sámuel Gyerekotthon, az élesdi Kajántó Mária Gyermek és Ifjúsági Otthon, a zsoboki (Szilágy megye) Bethesda Gyermek és Szórvány Diákotthon, illetve a szilágylellei (Szilágy megye) Szociális és Diakóniai Központ. A száraztésztát minden otthon képviselője elvitte, a lisztet volt, aki elvitte, volt, aki helyben hagyta, hogy majd kenyér formájában lássa viszont. Balogh Barnabás, az MRSZ lelkészi igazgatója kérdésünkre a helyszínen elmondta: a Nemzeti Agrárkamara már régebb óta együttműködik az MRSZ-szel, a közreműködést idén is azért vállalták el, mert „a 15 millió magyarba és búzaszembe mi is beletartozunk, ugyanis ez a program mottója: »Tizenötmillió búzaszem«. A keresztények vére mag, mondotta az egyik ősatya, és ha az oroszlánok megeszik és megőrlik, abból kenyér lesz”. Hozzátette: „Úgy hiszem, nekünk az a feladatunk, hogy továbbadjuk, amit a magyar gazdák összegyűjtöttek. Mi Kárpátaljára és a Partiumba gondoltuk elvinni/elhozni az adományt, összesen 15 tonna lisztet és 2,5 tonna száraztésztát. Sok keze van ilyenkor az Agrárkamarának, illetve a civil szervezeteknek, vagy éppen az egyháznak, hogy az adomány, amit a felajánlók, kiknek homloka sokat gyöngyözött, míg megtermelték, eljusson a rászorulókhoz. Ebben segítünk mi is, hiszen a szeretetszolgálat maga is adományból él”.

Örömteli hír

A micskei Sámuel Gyerekotthon képviseletében Bertalan Lajos ügyvezető vette át az adományt, 1500 kg lisztet és 250 kg száraztésztát. Mint megtudtuk, a liszt a Papp pékségben maradt, ahonnan hetente kétszer szállítanak friss kenyeret az otthonba. Ez a mennyiség nagyjából fél évig lesz elég számukra. Az intézményben 34 gyerek étkezéséről gondoskodnak, ez tehát óriási segítség, mint ahogyan a száraztészta is, amiből legalább hetente kétszer kerül az asztalra, a kapott mennyiség a kenyérnél is hosszabb ideig fedezi majd szükségletüket. A zsoboki Bethesda Gyerekotthon részéről Bartha István református lelkész, az otthon vezetője érkezett Székelyhídra, aki nagyon örömteli hírnek nevezte, hogy részesülhetnek az adományból. Több mint 60 gyereket nevelnek, gondoznak, el lehet képzelni, hogy a lisztre mindig szükségük van. „Érezzük, hogy szívből adták”, fogalmazott a lelkész, hozzátéve: több mint 25 éve működik az otthon, ahol már 2 éves kortól nevelnek gyerekeket, de vannak olyan 20 évesek, akik visszamennek dolgozni nevelkedésük helyszínére, hogy tagjai legyenek a 27 fős alkalmazotti csapatnak. „Kerülnek hozzánk román gyerekek is, akik megtanulnak magyarul, megismerik szokásainkat, hagyományainkat, beilleszkednek. A szülőt nem lehet pótolni, de szeretetünkkel kárpótolunk, végezzük hivatásunkat, a szeretet átadását, megtanítani példán át, hogy mit jelent élni és szeretni”, fogalmazott Bartha István.

Rencz Csaba