Adókedvezmények a Váradon beruházóknak

Adókedvezmények a Váradon beruházóknak
Többszöri tárgyalást, kiegészítést követően Nagyvárad Helyi Tanácsa az októberi ülésén jóváhagyta, hogy azon jogi személyek, amelyek beruháznak a megyeszékhelyen adókedvezményt kapjanak.

Beruházóknak Nagyváradra való vonzása a célja a most elfogadott helyhatósági határozatnak, amelytől a város gazdasági fejlődését remélik. Eredetilag az adókedvezmény azoknak a jogi személyeknek adták volna, amelyek 700 ezer euró feletti beruházást eszközölnének a városban. Pásztor Sándor többszöri és hatékony hozzászólását követően az értékhatárt 500 ezer euróban állapították meg. A valósághoz tartozik, hogy csak második szavazásra kapott 15 igen voksot. Támogatta őt Mihai Groza alpolgármester is, aki szerint az utóbbi időben a beruházák „elkerülték” a várost.

 

Huszár István szerette volna, hogy azokat is támogassák, akik régi épületet vásárolnak majd felújítják azokat. Tanase Miculescu pénzügyi aligazgató szerint a törvény erre nem terjed ki, csak olyan beruházásokra, amelyek során új épületet emelnek. Huszár szerette volna, hogy legalább a műemlékké nyílvánított épületeket sorolják a támogatottakhoz, de mindhiába, javaslatát leszavazták a többiek.

 

Adókedvezmények

A jogi személyek a következő adókedvezményben részesülhetnek: az ingatlanadó csökkentése 5 éven keresztül; a telekadó alóli felmentés az 500 ezer eurót meghaladó beruházások esetében az építkezési engedély érvényessége idejére; adómentesség a lakások eladásáig a lakásjellegű épített beruházások esetében, de nem több mint 3 év. Az első kategóriába tartozó adókedvezmény függ a beruházás értékétől, az alkalmazottak számától, attól hogy a város melyik részében építették, illetve a beruházás profiljától, hogy abban termelő, szolgáltató vagy kereskedelmi egység működik majd. A határozatot annak jogerőre való emelését követően teljes egészében közlik majd a városháza újságjában.

 

Péter I. Zoltán