Adókedvezmény befektetőknek

Bihar megye – Jelentős adókedvezményben részesítené a befektetőket a váradi önkormányzat. Az erre vonatkozó szabályzat a hónap végi ülésen kerül a tanács elé, s tegnap mutatták be a sajtónak.

Amennyiben minden kritériumnak megfelelnek, akár 95 százalékos adókedvezményben is részesülhetnek azok a befektetők, akik Nagyváradra hozzák vállalkozásaikat. Legalábbis ezt teszi lehetővé az a szabályzat, melyet a szeptember végi rendes ülésen terjesztenek a tanács elé, s melyet tegnapi sajtótájékoztatóján ismertetett Mihai Groza alpolgármester. Eszerint azok a befektetők, amelyek 700.000 eurónak nagyobb tőkét hoznak Váradra, jelentős adókedvezényben részesülhetnek. A vállalatoknak 5 évig kevesebb ingatlanadót kellene fizetniük, mentesülnének a területadó alól, illetve a lakásépítő cégeknek 3 évig nem kellene adózniuk ingatlanjaik után.

Kritériumok
A szabályzat szerint az ingatlanadó esetében a 0,7 és 5 millió euró közötti befektetések 15 százalékos adókedvezményben részesülnének. Az 5-7 millió euró közöttieknek 20%-kal, a 7-10 millió közöttieknek 30%-kal, a 10-15 közöttieknek 40%-kal, míg a 15 millió euró fölöttieknek 50%-kal kellene kevesebb adót fizetniük. Az alkalmazott személyzet száma szintén adókedvezényt von maga után. Amennyiben 20-80 személynek ad munkát 5%, 81-120 alkalmazott esetében 7%, 121-200 esetében 10%, 201-300 esetében 15%, míg 300 alkalmazott fölött 20% adókedvezményben részesül. Az adózóna szintén számít, a C zónában 5%, a D zónában 10% adókedvezmény jár. A tevékenységi kör függvényében is változik a kedvezmény, a kereskedelmi egységek 5%, a szolgáltatással foglalkozók 10%, míg a termelők 15% adókedvezményben részesülnek. A szabályzat szerint a kedezmény csak akkor érvényes, ha a beruházó nem idegeníti el a vállalkozást vagy területet.

Eddigi kérések
Tănase Miculescu gazdasági aligazgató szerint a szabályzatot azonnal kidolgozták, amint az adóügyi törvények ezt lehetővé tették. Ez, amennyiben jóváhagyja a helyi tanács, októbertől lépne érvénybe, s azon cégek részesülhetnek benne, amelyek építési engedélyt kérnek. Mint mondta, idén csupán 3-4 cég kért adókedvezényt, s a beruházások összértéke 700.000 euró fölött van. Hozzátette: a szabályzat a jövőbeli beruházásokat célozza meg, fő célja, hogy vonzóvá tegye Nagyváradot a befektetők számára és ezáltal elősegítse a gazdasági fejlődést.


Pap Melinda