Adókedvezmény a vállalkozóknak

Adókedvezmény a vállalkozóknak
Szatmár megye – Dan Maier igazgató elmondta, hogy a 2009-es év januárjához viszonyítva 2010 januárjában a a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Igazgatóság bevétele 16 százalékkal esett vissza.

A Halmi és Túrterebes közötti útszakaszt kijavítását elkezdik, mihelyst a hőmérséklet tartósan 5 Celsius-fok fölött lesz, mondta Radu Giurca Szatmár megye prefektusa tegnapi sajtótájékoztatóján. Giurca kihangsúlyozta, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a Nagybánya és Szatmárnémeti közötti útszakasz felújítására kiírt pályázat finanszírozásának biztosítására. A prefektus a 10 nappal ezelőtt megtartott kormányfői távértekezleten elhangozttakra is kitért. Elmondta, az Első lakás program idei szakasza március 8-án kezdetét vette, immár a módosított szabályzattal. A prefektus elmondta, hogy a megye polgármesterei március 20-ig le kell hogy adják a szolgálati lakások építésére vonatkozó igényléseiket a prefektúrán. Giurca elmondta, hogy megyénkben 12, infrastruktúra fejlesztést szolgáló európai uniós pénzalapból elkezdett projekt van, melyek önrészének 80 százalékára vállal az állam garanciát. A kormánybiztos a mezőgazdaságból élőknek is tudott friss információkkal szolgálni, rámutatott, hogy a 322-es intézkedést a hónap végéig újra meghirdetik, melynek eredményeképpen várhatóan 25 újabb projekt kap finanszírozást megyénkben.

Stagnáló munkanélküliség

Gheorghe Tilibasa, a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója arról számolt be, hogy megyénkben a munkanélküliségi arány februárban 7 százalék volt, mely hosszú hónapok óta először nem emelkedett. Elmondta, hogy jelenleg 10 948 munkanélkülit tartanak nyilván az ügynökség adatbankjában, akik közül 6983 jogosult a munkanélküli segélyre. Azt is elmondta, hogy jelenleg 245 szabad munkahely van megyénkben, ugyanakkor márcisuban várhatóan 70 vasúti alkalmazott és 124 magánszektorból kikerülő személy válik munkanélkülivé. Tilibasa a kormány azon határozatait is összefoglalta, melyek a munkanélküliség csökkentését és az új munkahelyek teremtését hivatatottak támogatni. Dan Maier, a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Igazgatóság megbízott vezetője elmondta az áfa-visszaigénylésekről szóló újdonságokat, melyekből kiderült, hogy pénzügyi ellenőrzés nélkül kapják vissza az áfát a vállalkozók, amennyiben az nem haladja meg a havi 10 000 lejt. Maier ismertette, hogy bizonyos ingatlanok és telkek eladása esetén öt százalékos áfa-csökkentésben részesül a tulajdonos, melyről a 2008-ban kiadott 200-as számú sürgősségi kormányhatározat rendelkezik.