ERDON Helyi hírek

2010.01.22. 11:51

Al. Roman vs. Lucretia Suciu

<p>Nagyvárad - Még nincs is érvényben az iskolaöszevonásokra is vonatkozó törvény, de Nagyváradon máris botrányt kavar két iskola - egyelőre csak hipotetikus - összevonásának ügye.</p>

„Nagyon felháborott váradiak egy csoportja” aláírással a sajtónak címezve elektronikus levélüzenet érkezett el szerkesztőségünkhoz is, amelyben az anonim aláírók - feltételezhetően szülők és tanárok - utcai tiltakozásokat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Bihar Megyei Tanfelügyelőség összevonja a Kolozsvári úti Alexandru Roman iskolát a Lucretia Suciu iskolával. A levélírók felháborodásának fő oka az, hogy a 150 éve működő Al. Roman iskolát akarják megszüntetni, vagy átköltöztetni a hirhedt Suciu iskolába. Az aláírók állítják, hogy a Suciuban nincsenek szaktantermek, nincs könyvtár, nincs sportterem, ellenben esti és látogatás nélküli oktatás folyik ott, ami véleményük szerint a gyenge szinvonalú oktatás bizonyítéka. Ezzel szemben az Al. Romanban több mint húsz tanterem, szaktantermek, mintegy 20 ezer kötetet számláló könyvtár van, ráadásul az Al. Roman iskolára az elmúlt években többmilliárd lejt költöttek. Az aláírók szerint azért költöztetik a Romant a Suciuba, mert az előbbinek az igazgatója versenyvizsgán szerezte meg az iskolavezetői tisztséget, míg a Suciu igazgatóját delegálták, és ő Dorel Luca megyei főtanfelügyelő párttársa, vagyis a Demokrata-Liberális Párt tagja.
 
Csak elképzelés
 
A szülők és tanárok egy csoportja, illetve az Al. Roman iskola igazgatója pénteken felkeresték a megyei tanfelügyelőséget, ahol fogadta őket Dorel Luca megyei főtanfelügyelő. A részletekről Ramona Bacter a tanfelügyelőség szóvivője tájékoztatta lapunkat, elmondva, hogy az Al. Roman iskola átköltöztetése a Lucretia Suciu iskolába csak az elképzelések szintjén fogalmazódott meg, erről döntés még nem született. „A megyei tanfelügyelő úr tett javaslatot erre, de ezügyben még egyezetetni kell a polgármester úrral, a tanfelügyelőség ebben a kérdésben egymagában nem is dönthet. Amikor a módosított tanügyi törvény életbe lép, és az iskolák az önkormányzatok fennhatósága alá kerülnek át, és így ezek kell majd fenntartsák a tanintézményeket, akkor a diáklétszám függvényében meg kell majd szüntetni az Al. Roman iskolát, lévén, hogy nincs elegendő diák ott.” Ramona Bacter hozzátette, hogy jelenleg a Lucretia Suciu iskolában 397 diák tanul, az Alexandru Roman iskolában pedig 210. Ugyancsak az elképzelések szintjén felvetődött annak lehetősége, hogy a Partenie Cosma közgazdasági középiskolát költöztetik majd az Alexandru Roman iskolának jelenleg helyet adó ingatanba, tette hozzá Bacter.
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!