Adódecentralizációt sürgetett

Adódecentralizációt sürgetett
Kedd délután az RMDSZ váradi székházában sajtótájékoztatót tartott Cseke Attila parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének az elnöke. Adóügyekről volt szó, decentralizációról.

Legutóbbi sajtótájékoztatóján Cseke Attila parlamenti képviselő azokat az RMDSZ-es óriásplakátokat kommentálta, melyek a kampánykezdet előtt voltak kitéve, és tulajdonképpen a fiskális decentralizációról szóltak. Arra hívta fel a figyelmet: 2010, vagyis az ő minisztersége idején megvalósult egészségügyi decentralizáció óta semmilyen közszolgáltatási területen nem történt ilyen jellegű változtatás. Az USL-nek volt ugyan egy vonatkozó törvénytervezete, melyet az ellenzékben levő RMDSZ is támogatott, de az Alkotmánybíróság vitatható indokkal alaptörvény-ellenesnek minősítette a projektet, azóta pedig inkább a fű alatti központosítás tendenciája figyelhető meg. Megjegyezte: Bihar megye lakosságának csupán egynegyede magyar nemzetiségű, vagyis az RMDSZ álláspontja az, hogy a decentralizációs intézkedések a többségi nemzet számára is hasznosak lehetnek, tehát mindenki javát szolgálnák.

Adóügyi szempontból az RMDSZ-nek az lenne például a javaslata, hogy a közigazgatási területi szinten a bérekből származó adójövedelmeknél, melyeket aztán Bukarestbe továbbítanak, ezek visszaosztásakor a 2006/273. számú közpénzügyi törvényben előírt 71,5 százalékos visszajuttatás első lépésben 80 százalékra nőjön, majd egy következő fázisban, 2-3-4 éven belül érje el a 100 százalékot, vagyis a megyében termelt adójövedelem maradjon helyben.

Központosítás

A honatya arra is kitért: amikor néhány évvel ezelőtt a Ponta-kormány bevezette a 7 eurócentes jövedéki adót az üzemanyag literje esetében, arról volt szó, hogy az ebből származó összeget az autópálya építésére fordítják. Bár nincs kimutatás arról, hogy a Bihar megyei autósoktól, illetve a megyében tankolóktól mennyi pénz folyt be, egy biztos: az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakasza még mindig nem épült meg, sőt, arról se lehet tudni, hogy az ily módon befolyt adó egy részét Bihar megyei utak felújítására folyósították volna.

Cseke Attila emellett felidézte azt is, hogy idén február 1-től a Bihar megyei közepes adózók adminisztratív szempontból a kolozsvári regionális központhoz kerültek, noha Bihar megye a gazdasági potenciálja szempontjából benne van az első tízben az országos rangsorban. Az átszervezés következtében Kolozs megyében ugyan nőtt a bevétel, viszont Kolozs és Bihar megyék viszonylatában az olló kitágult, és nagyobb lett a szakadék, ugyanis míg korábban körülbelül a felét produkálta az adóvétel, illetve a bukaresti költségvetésbe folyósított adóösszeg szempontjából Bihar megye Kolozs megyének, most a négyszeresét termeli Kolozsvár.

Ciucur Losonczi Antonius