Adócsalással vádolják

Bihar megye – Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) nagyváradi részlegének munktársai több, mint 1,5 millió eurós adócsalással vádolják Ionel Stiube Bihar megyei üzletembert.

A férfi a marosludasi STB Petrol Oil Company, a váradi Elgida Prodcom, s a bukaresti Hermans Serv Com cégek képviseletében különféle kőolajszármazékokat vásárolt, M, P, CLU, white spirit tipusuakat, és desztilált benzint, amit gázolajként adott el anélkül, hogy a tranzakcióról nyílvántartást vezetett volna, s kifizette volna az államnak járó adókat és járulékokat. A bűncselekményt a nyomozati anyag szerint 1999 április 7. és 2000 március 1. között követte el, s 1.588 ezer euróval rövidítve meg az államot.

Ionel Stiubenak nem ez az első ilyen jellegü “félrelépése”, 2005 október 5-én a prahovai Törvényszék 12 év szabadságvesztésre ítélte különösen nyagy kárt okozó csalásért, a most lezárt ügyhöz kapcsolódó bűncselekmények miatt. Miután az ítélet jogerőre emelkedett, általános körözést adtak ki Stiube ellen, hogy végrehajtassák vele a büntesét. Azóta sem fogták el, s nem került börtönbe. Ezúttal a nagyváradi Bíróság tárgyalja majd alapfokon az ügyet, az aktákat s a vádiratot a váradi DNA már átküldte.