Adócsalás-növekedéstől tart Szabó Ödön

Adócsalás-növekedéstől tart Szabó Ödön
Nagyvárad- Szerda délelőtt az RMDSZ székhelyén sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Két témáról beszélt: a volt tsz-alkalmazottak nyugdíjáról és a haszonbérbeadás után fizetett egészségügyi járulékról.

Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő egy olyan témára tért vissza, melyet korábban már jelzett egyik júliusi sajtótájékoztatóján. Akkor embertelennek és helytelennek nevezte azt a döntést, miszerint országos szinten végrehajtó jelleggel arra köteleztek több ezer termelőszövetkezeti nyugdíjast, hogy visszamenőlegesen fizessenek vissza 5–7 ezer lej közötti összegeket, melyekhez az állam szerint jogtalanul jutottak hozzá, noha a folyósítás önhibájukon kívül történt, semmilyen ez irányú kérvényt nem tettek le az illetékes nyugdíjpénztáraknál. Az ügy a kilencvenes évekre nyúlik vissza, amikor 1990-ben megállapítottak egy bizonyos nyugdíjpontot azon volt tsz-alkalmazottak számára, akiknek az életkora nem érte el a nyugdíjkorhatárt. A probléma tulajdonképpen 1991-ben kezdődött, amikor valakit betegnyugdíjaztak, néhány évvel később, 1999-ben pedig elérte a törvényes nyugdíjkorhatárt, amikor a járandóságát két forrás, a termelőszövetkezetnél ledolgozott évek és a betegnyugdíja alapján határozták meg. Utólag két, egy 2003-as és egy 2007-es törvény alapján, mint utóbb kiderült, egy hibásan alkalmazott számítógépes program révén az érintettek járandóságát megduplázták, pedig valójában csak a tsz-nyugdíjalapot kellett volna megemeljék. A történtek miatt idén nyáron ezen személyek nyugdíját megfelezték, sőt, arra kötelezte őket az állam, hogy visszamenőlegesen három évre fizessék vissza a pluszban kapott pénzt.

Szerdán a honatya arról számolt be, hogy augusztus végén minderről értesítette a szakminisztert, illetve a miniszterelnököt annak reményében, hogy egy sürgősségi kormányrendelettel korrigálják majd a hibát, de azt a választ kapta, hogy a pénzügyi tárca az illetékes szerv, mivel az államháztartást érinti az ügy, illetve a hiány. A képviselő megjegyezte: ez nonszensz, mivel a gond 2013-ban merült fel, tehát a tavaly kidolgozott költségvetés tervezésekor még nem tudhattak róla. Hozzátette azt is, hogy a miniszter asszony, amikor még ellenzékben volt, egyetértett avval, hogy hasonló szituációban a közalkalmazottak adóamnesztiában részesüljenek. Pozitív fejleményként könyvelhető el viszont, hogy az RMDSZ-es politikusnak sikerült aláíratnia valamennyi parlamenti párt képviselőivel azt, hogy törvénykezdeményezést nyújtsanak be- tudtuk meg.

Egészségügyi járulék

Szabó Ödön a szeptember 18-án kibocsátott 88. számú sürgősségi kormányrendeletet is bírálta, melynek értelmében egészségbiztosítási járulékot kell fizetni a bérbe adott ingatlanok után, arra hívva fel a figyelmet, hogy több dolog nem világos. Létezik például egy olyan uniós direktíva, mely szerint valaki csak egyetlen EU-s tagállamtól kaphat nyugdíjat, ami azt is feltételezi, hogy biztosítottként egyetlen egészségügyi hozzájárulást kell fizessen a lakóhelyén. Így ennek értelmében azok a román állampolgárok, akik külföldön élnek, dolgoznak, de Romániában levő földjüket adják haszonbérbe, az árenda után fizetett egészségbiztosítási járulékukkal nem a román, hanem annak a külföldi államnak a költségvetését gazdagítják, ahol tartózkodnak. Vagy például olyan esetek is előfordulhatnak, hogy akik bérbe adják a földjeiket, cserébe ezért nem pénzt, hanem termékeket kapnak. Ezek átlagárát viszont a megyei tanácsok határozzák meg egy évvel előtte anélkül, hogy tudnák, a következő esztendőben miként fog alakulni a termékek valós piaci ára. Így megtörténhet, hogy az előre meghatározott átlagár magasabb lesz a piaci árnál, a földtulajdonosnak tehát olyan összegre vonatkoztatva kell adót fizetnie az államnak, melynek nem is jutott a birtokába. Emellett a jogszabály arról is rendelkezik, hogy amennyiben a haszonbér értéke együttesen más jövedelemforrásokkal (nyugdíj, munkanélküli segély) meghaladja a 740 lejt, akkor valamennyi típusú jövedelemforrás adóalapot képez. A honatya meglátásában a fentebb felsorolt következmények miatt a törvényhozók szándékával ellentétben nemhogy csökkenni, hanem növekedni fog az adócsalás mértéke Romániában.

Ciucur Losonczi Antonius