Adóbevallás: lejár a határidő

Adóbevallás: lejár a határidő
Nagyvárad- Május 25-én jár le a határideje a személyi jövedelemadó-bevallásra és a 2 százalékos adófelajánlásra vonatkozó formanyomtatványok leadásának. Kevesen tettek eleget ezen kötelezettségüknek.

Azok, akik alkalmazotti státuszban vannak munkaszerződéssel, a D 230 jelzésű formanyomtatványt kellett kitölteniük, ha fel akarták ajánlani adójuk 2 százalékát valamilyen civil szervezet javára, és a visszaélések elkerülése végett ideális esetben ezt személyesen kellett benyújtaniuk a területi adóhatóságnál. Ugyanakkor ők nem kellett külön kitöltött személyi jövedelemadó bevallást letegyenek az illetékes adóhivatalnál, mert megtették ezt helyettük a munkáltatóik.
A D 200-as űrlapot kellett viszont kitölteniük és leadniuk az illetékes adóhivatalban az engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA), a szabad foglalkozásúak (közjegyzők, ügyvédek, könyvelők, orvosok), mindazok, akiknek szerzői jogból származik jövedelmük, valamint azok is, akiknek egyéb jövedelmük volt ingatlanok és részvények bérbeadásából. Ezen a formanyomtatványon létezik egy külön rubrika a két százalékos adófelajánlás számára, tehát akik ezt a papírt leadják, nem kellett még egy formanyomtatványt kitölteniük, ha élni akarnak ezen lehetőségükkel. Emellett azok a nyugdíjasok is felajánlhatták a 2 százalékot, akiknek a járandóságuk adóköteles, vagyis meghaladja az 1000 lejt.
Fándly Marius adóhivatalvezető-helyettes arról tájékoztatta az Erdély Online-t: hétfő délig csupán 12.750 adóbevallás érkezett hozzájuk, ami az összesnek csak a 72 százalékát (17.701) teszi ki. Ugyanakkor az adófelajánlásokból is kevesebbet kaptak, a tavalyi „termésnek” körülbelül csak a felét, vagyis 32.630-at. 2014-ben amúgy több mint 3,5 millió lejt ajánlottak fel.

Ciucur Losonczi Antonius