Adóbefizetés január 17-től

Akt.:
2011-ben a gépjárművek adója emelkedik a legnagyobb mértékben. A váradi önkormányzat az idén is alkalmazza a nyolc százalékos kedvezményt azon magánszemélyek esetében, akik március 31-ig befizetik egész évre esedékes adójukat.

„A 2000 köbcentinél nagyobb hengerűrtartalmú gépjárművek adója emelkedett a legnagyobb mértékben a többi adónemhez viszonyítva. Ezeknek a járműveknek az adója gyakorlatilag megduplázódott az 58/2010 számú kormányrendelet alapján” – mondta oldalunknak Tanesu Miculescu, a nagyváradi önkormányzat gazdasági igazgatóságának helyettes vezetője, aki a helyi adók és illetékek vonatkozásában foglalta össze a legfontosabb információkat. Miculescu elmondta, hogy szintén jelentősen, harminc százalékkal emelkedett a 12 tonnásnál nagyobb járművek adója az elmúlt évhez képest. Az aligazgató beszámolt a többi adónem módosulásáról is, elmondva, hogy a város belterületén lévő mezőgazdasági területek adója körülbelül kilenc százalékkal, a városon kívül területek adója pedig mintegy 4,5 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest. Magánszemélyek saját tulajdonukban lévő ingalanuk után öt százalékkal magasabb adót fizetnek az idén 2010-hez képest. Azok a magánszemélyek, akiknek több ingatlanuk van, már 2010 második felétől jelentősen magasabb ingatlanadóval kell számoljanak.

Határidők

A befizetési határidők nem változtak, azaz március 31. és szeptember 30. az a két időpont, amíg az adózók pénzbüntetés nélkül tehetnek eleget pénzügyi kötelezettségükenk. A polgárok március 31-ig fizehetik be az adójuk 50 százalékát, szeptember 30-ig pedig a másik 50 százalékát anélkül, hogy büntetést kellene fizetniük. Azok a személyek, akik március 31-ig kifizetik egész évre érvényes adójukat, nyolc százalékos kedvezményben részesülnek. Azok, akik nem fizetik ki az adott határidőre esedékes adójukat, havi két százaléknyi büntetést is kell fizessenek. Tanase Miculescu elárulta, hogy január 17-én kezdik meg a helyi adók- és illetékek begyűjtését, addig csak a különböző bírságokat,  engedélyeket, okméánybélyegeket utb. lehet befizetni a városházán. Azok, akik december 30-ig nem fizették ki 2010-re esedékes adójukat, ezt már csak banki átutalásal tehetik meg. Végezetül kérdésünkre válaszolva Miculescu elmondta, hogy az önkormányzat által az elmúlt években kivetett speciális adók alkalmazása szünetel, lévén, hogy ezeknek az illetékeknek a törvényessége kapcsán a bíróság fog dönteni. Az egyetlen speciális adó, amely jelenleg hatályban van, az a nehézgépjármű adó, melyet azok a személyek kell fizessenek, akik nehézgépjárműveikkel Nagyvárrad útvonalain közlekednek.

Pap István