Adina Florea: A DNA tevékenységének szépítetlen mérlege rávilágít, hogy a jogállam szabályaitól történtek eltérések

Adina Florea: A DNA tevékenységének szépítetlen mérlege rávilágít, hogy a jogállam szabályaitól történtek eltérések
A DNA tevékenységének szépítetlen mérlege a pozitív eredmények mellett rávilágít egy sor jogsértésre is – vélekedik Adina Florea, akit az igazságügyi miniszter az Országos Korrupcióellenes Ügyészség élére javasolt csütörtökön.

Adina Florea menedzseri tervében – amelyet az igazságügyi tárca honlapján közölt – azt írja: a külföldi és hazai elemzések is elismerik, hogy Románia jelentős lépéseket tett a korrupcióellenes harcban, de a DNA tevékenységének ‘szépítetlen’ mérlege arra is rávilágít, hogy ‘a jogállam szabályaitól elég sokszor, ha nem túl sokszor történt eltérés’.

Az ügyész szerint a korrupcióellenes ügyészek, de a DNA vezetősége soraiban is volt példa arra, hogy – ‘a szakma státusával ellenkező, sőt olykor törvénybe ütköző módon’ – letértek a professzionális és kiegyensúlyozott hozzáállás útjáról.

Az igazságügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy az augusztus 6-a és szeptember 4-e között lebonyolított szelekció eredményeképpen Tudorel Toader miniszter Adina Floreát javasolja a DNA élére. A tárca javaslata ezt követően a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács elé kerül véleményezésre, majd Klaus Iohannis államfőhöz, aki kinevezi a korrupcióellenes főügyészt.

A DNA-főügyészi tisztségből július 9-én menesztette Klaus Iohannis elnök Laura Codruţa Kövesit, eleget téve az alkotmánybíróság határozatának.

www.agerpres.ro