Addig nézze meg Los Angelest, amíg még létezik!

Pusztító erejű, várhatóan sok halálos áldozatot követelő földrengés fogja megrázni Kaliforniát 30 éven belül – jósolják amerikai tudósok egy új előrejelzésükben.

A szakemberek szerint a következő három évtizedben 99 százalékos valószínűséggel következik be egy legalább 6,7-es erősségű földmozgás. Egy, a Richter-skála szerinti 7,5-es vagy magasabb fokozatú, nagyobb pusztítást végző rengés bekövetkezésének az esélye 46 százalék. A katasztrófa minden bizonnyal az amerikai szövetségi állam déli részét fogja sújtani.

A vezető szövetségi és állami geológusok, szeizmológusok és geofizikusok csoportja a Los Angeles-i megapolisz térségét jelölte meg az egyik legveszélyeztetettebb térségként.

Elemzésük fontos információkat tartalmaz a várostervezők, a ház- és cégtulajdonosok számára, hogy megelőző intézkedésekkel mérsékelni tudják a közelgő természeti csapás okozta károkat.

Los Angelest elsősorban a Szent András-törésvonal, valamint két kisebb vetődés, a San Jacinto és az Elsinore fenyegeti rengéssel.

A kutatók a korábbinál pontosabb valószínűségi adatok elkészítéséhez az utóbbi évek során kifejlesztett elemzési módszereket a legkorszerűbb számítógépes programokkal párosították.