Adatok nyugdíjakról és nyugdíjasokról

Adatok nyugdíjakról és nyugdíjasokról
A prefektusi kollégium szerdai ülésén Leontin Ţîrle, a Bihar megyei Nyugdíjpénztár igazgatója szólt a legfontosabb változásokról a nyugdíjak terén, a nyugdíjasok számának alakulásáról.

Az utóbbi évek legfontosabb változásai között az igazgató megemlítette, hogy a 2010-ben megjelent nyugdíjtörvény azokat a kategóriákat is bevonta az állami nyugdíjbiztosításba, amelyek azt megelőzően más biztosítási rendszerekhez tartoztak – például a katonákat, a rendőröket és a speciális statútummal rendelkező közhivatalnokokat.

Korhatár

A törvény többek között a nyugdíjkorhatárt is megemelte. Ez jelenleg nők számára 59 év és hat hónap, férfiak számára pedig 64 év és hat hónap, de jövő év januárjától már 60, illetve 65 év lesz, 2030-ig pedig a nők esetében nyugdíjkorhatár eléri a 63 évet, a teljes hozzájárulási időszak pedig a nők esetében is 35 év lesz – ez utóbbit férfiaknál már jövő év januárjától bevezetik.

Egy másik változás, melyet az igazgató megemlített: ez év januárjától a 2001 április elsejét megelőző törvénykezés szerinti egyes munkacsoportban ledolgozott minden egyes évért hat hónappal lerövidül a nyugdíjkorhatár, de csak ha az ebben a besorolásban ledolgozott idő legalább hat év.

A nyugdíjpont jelenlegi értéke 790,7 lej, a temetkezési segély 2.298 lej, családtag elhalálozása esetén pedig 1149 lej.

Panaszok

Tavaly közel 150 ezer különféle üggyel fordultak hozzájuk magán- és jogi személyek, a 0259.413451 telefonszámon pedig több mint hétezer személyt informáltak különféle, nyugdíjakkal kapcsolatos kérdésben.

Az intézmény weboldala, a www.cjpensiibihor.ro folyamatosan megújul, hangzott el a jelentésben, 2012 októbere óta pedig egy fórummal is gazdagodott, amely további kommunikációs csatornaként használható. Itt a nyugdíjpénztár szakemberei válaszolnak a biztosítottak kérdéseire.

Tavaly hat esetben fizettek kártérítést halálos kimenetelű munkabalesetek miatt, több mint 52 ezer lej értékben. Egyúttal 83, munkabalesetre vonatkozó dossziét elemeztek.

Kevesebben

Ami a betegnyugdíjakat illeti: tavaly 1624 rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg, ezek közül 483 esetben szív és érrendszeri megbetegedések , 194 esetben onkológiai betegségek, 133 esetben pedig mozgásszervi megbetegedések miatt váltak munkaképtelenné az érintettek. Tavaly decemberben közel 41 ezer rokkantsági betegnyugdíjast tartottak számon Bihar megyében, 2006-hoz képest több mint 12 ezerrel csökkent a számuk.

A Bihar megyei nyugdíjasok száma meghaladja a162 ezret, közülük mintegy 12 ezren mezőgazdasági nyugdíjban részesülnek. Mintegy háromezer azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek külföldi lakhelyére folyósítják a nyugdíjat. Egyes esetekben gondok adódtak azoknak a nyugdíjának a megállapításakor, akik külföldön dolgoznak – főleg amiatt, hogy az adott cégek bizonyos formanyomtatványokat nem küldtek el, vagy hiányosan töltöttek ki.

Neumann Andrea