Adatok, érdekességek vasútról, villamosról

Adatok, érdekességek vasútról, villamosról
Nagyvárad – Nemcsak a vasútépítés történetéről, hanem a váradi villamosközlekedésről is érdekes dolgokat tudhattak meg mindazok, akik kedden délután ellátogattak a Proenerg kiállítótermébe.

Amint Dénes Istvántól, a Proenerg Kft. vezetőjétől megtudtuk, a cég 2010-ben döntött úgy, hogy berendez egy kiállítótermet, melynek az eredeti rendeltetése az volt, hogy bemutassa: világítási technikák segítségével mit lehet „kihozni” különböző tárgyakból. Az itt megszervezett tárlatok híre eljutott a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumhoz is, mely felkérte őket, adjanak helyet az erdélyi vasútépítés történetéről szóló vándorkiállításnak.

Egy régi térkép

Az 1867 és 1914 közötti periódust megörökítő fotókból és a magyar, román és német nyelvű magyarázó szövegekből álló tárlat áprilisban nyílt meg és május végéig tart nyitva. Ennek kapcsán gondolták úgy, hogy érdekes lenne egy, a témához kapcsolódó beszélgetést szervezni azok számára, akiket érdekel ez a téma. A rendezvényt a Festum Varadinum keretében szervezték meg.

Makai Zoltán, a Proenerg szaktanácsadója hozzátette: ahhoz, hogy ez az ötlet megszülessen, Szatmári István várasfenesi lakos is hozzájárult, aki egy különleges, régi térképet tett közszemlére.

Amint azt később maga Szatmári István elmondta, az 1914 évi térkép, melyen az osztrák-magyar monarchia teljes vasúthálózata látható, nagyapja révén került hozzá, aki az első világháborúban harcolt, s akinek, mint elhangzott, Doberdónál egy lövedék érte a vállát, amely még 84 éves korában is a testében volt. „Több mint harminc éve tartogatom ezt a térképet. Az a vasúti hálózat egy hatalmas mű. Akkor is volt kormány, ellentábor, mégis fel tudták építeni.” – jegyezte meg Szatmári István.

Viszontagságok

Nagy Béla élesdi helytörténész előadása révén a Nagyvárad és Kolozsvár közötti vasútvonal megépítésének viszontagságairól szerezhettek tudomást a jelenlévők. Említést tett a vasútépítéshez kapcsolódó földspekulációkról, s szó esett arról is, hogy az angol cég, mellyel végül a állam megkötötte a vasútvonal megépítésére vonatkozó szerződést 1868 augusztus 21-én, idő előtt kimerítette a keretet és a munka felénél kivonult, úgy, hogy mintegy 15 millió forint veszteséget hagyott maga után. Végül a vasútvonal megépítésének irányítását a magyar állam által alakított konzorcium vette át, így sikerült létrehozni – igen drágán, az eredetileg megállapított összeg duplájából – , s 1870 szeptember 7-én indították el rajta az első szerelvényt, mely több mint hat óra alatt ért el Nagyváradról Kolozsvárra. Az építés alatt a robbantások, sziklaomlások, földcsuszamlások, hirtelen vízszint emelkedések során csaknem húsz ember vesztette életét. A magyar állam egy síremléket készített tiszteletükre, mely jelenleg Bihardobrosd környékén található, igen rossz állapotban.

Iparvágányok

Dr. Almási László nyugalmazott egyetemi adjunktus előadása során részletekbe menően ecsetelte az erdélyi mozdonygyártás különböző aspektusait, különböző érdekes tudnivalók ismertetése mellett kitért többek között az európai és amerikai gyártmányú mozdonyok közötti különbségekre is.

Nagy István, a Mihai Eminescu főgimnázium informatikatanára a nagyváradi városi vasúti teherszállítás történetéről tartott előadást, melyet kivetített, korabeli fényképekkel, illetve térképekkel egészített ki – többek között a Moskovits-féle szeszgyár, a Léderer és Kálmán-féle szeszgyár és malom, a Berger Dániel-féle szeszgyár, a Hunyadi malom, a László gőzmalom, a Moskovits Adolf szeszgyár és az Emília-malom iparvágányairól.

Csuzi István, a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat igazgatójának Sínen vagyunk! Merre tart a villamos? című előadása következett a nagyváradi villamosközlekedés múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Ismertette, hogy különböző, hazai, illetve magyarországi városokban mikor indult el a villamosközlekedés (Nagyváradon 1906-ban, Budapesten 1889-ben, Bukarestben 1894-ben). Nagyváradon a városi tanács közfinanszírozás útján hirdeti meg a kivitelezést, április 25-én indul el az első villamos. Gyors fejlődés kezdődött el, melyet Trianon szakított meg, sokáig tartott, míg „Nagyvárad ismét magára talált”.

Megvalósítások

Az ötvenes évek közepe táján tizenhét villamosvonal volt, azonban a szocializmus évei alatt ezek nagy részét lebontották. Amint Csuzi István megjegyezte, a Kolozsvári úti bontást tartja a legfájdalmasabbnak, hiszen egy teljes városnegyedet vágtak el íly módon a villamosközlekedéstől. Jelenleg öt vonal van – a piros az órával ellentétes irányba, a fekete meg az órajárással megegyező irányba közlekedik. Büszkék vagyunk ara, hogy Bécs után Nagyváradon is megjelentek a modern Siemens villamosok, jegyezte meg, de kérdés, hogy szükség volt-e erre, miközben megoldásra vár a több millió eurós infrastruktúra fejlesztés.

Az igazgató ismertette az utóbbi évek során történt, igen jelentős felújításokat, s megemlítette, hogy a nyár folyamán a Szent László tér és a Kossuth utca közötti útszakasz felújítására kerül sor, mely első sorban azt a célt szolgálja, hogy a villamosközlekedés ne tegyen kárt a műemlék épületekben. Szó esett a 2007 évi közbeszerzési törvény hátrányairól, a nagyváradi, ultramodern Mechatronika laboratóriumról, folyamatban lévő uniós támogatásokról és tervezett pályázatokról.

A tervek közé tartozik a nyugati iparnegyed hálózatának bővítése, az Aradi úti bővítés. Ha sikerül uniós pályázatokat elnyerni, akár trolibuszt is be lehetne vezetni Váradon, hangzott el. Mindent összevetve: Nagyvárad ebből a szempontból nem kell szégyenkezzen, mi magunk is büszkék lehetünk. Bízzunk benne, hogy a fejlődés hosszan fog tartani, nem áll meg – tette hozzá Csuzi István.

Az előadások után a jelenlévők kérdéseket tettek fel.

Neumann Andrea