Aberráns a román jogrendszer

Aberráns a román jogrendszer
Nagyvárad- Csütörtök délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székhelyén az elmúlt hat hónapban kifejtett parlamenti tevékenységét értékelte Szabó Ödön képviselő. A leglényegesebb felszólalásaira hívta fel a figyelmet.

Július 4-i sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő arról számolt be, hogy kilenc törvénykezdeményezéssel élt, illetve tizenhárom kérdést fogalmazott meg. Ezek közül azokat sorolta fel, melyek szerinte azt bizonyítják, hogy milyen aberráns a jogrendszer. Kiemelte, hogy kétszer felvetette azt a problémát, hogy az illetékes minisztérium nem fizeti ki az ingázó iskolásoknak a szállítási költségeit. Az ügyből végül országos botrány lett, a tárcavezető ugyan tett lépéseket, de ezek még mindig nem elégségesek, hiszen jelenleg is vannak olyan gyermekek, akik öt-hat hónapja nem kaptak pénzt. Örvendetes viszont, hogy az ombudsman is jelezte ezt a jelentésében. A honatya arra is figyelmeztetett, hogy az agrárkamarák gondja továbbra sem oldódott meg. A megyei kirendeltségnél például 35 szakember három hónapja nem kap bért. „Nem fáj senkinek”, hogy közalkalmazottként nem vállalhatnak más munkát, és az intézmény hiába tartozik a Megyei Tanácshoz, a törvény nem biztosít lehetőséget az utóbbi által nyújtott finanszírozásra. Egy másik felszólalásakor Szabó Ödön a közúti rendszabályzat változásaira tért ki, konkrétan a robogó jogosítvány megszerzésére. Kifejtette, hogy régebben elég volt, ha az érintettek egy sofőriskolában levizsgáztak, az új törvény viszont úgy rendelkezik, hogy ez a prefektúra által működtetett szakintézményben kell történjen. A jogszabály alkalmazási módja viszont csak hat hónap elteltével jelent meg, így ezen időszakban sok mopedes ellen a rendőrség büntető eljárást indított, arra hivatkozva, hogy nincs joguk közúton közlekedni.

A képviselő a roncsautó programot is bírálta, melynek értelmében az értékjegyek kiosztásakor tekintettel kellene lenni arra, hogy egy-egy megyében hány, tíz évnél régebbi autó van, a valóságban azonban figyelmen kívül hagyják ezt, teret engedve a spekulációnak. A statisztikai adatok alapján Bukarestben körülbelül 411 ezer, Temes megyében 136 ezer, Kolozs megyében 128 ezer, Prahova megyében 120 ezer, Konstanca és Bihar megyében 110 ezer régi autó van, ennek ellenére a leosztáskor a csupán 57 ezres Vâlcea megye kapott 1485 vouchert, Gorj 1372-t, Szeben 1299-et, Fehér megye 1244-et, Biharnak pedig csak 544 utalványt juttattak.

Felelősség

A felsoroltakon kívül Szabó Ödön még többek közt munka- és oktatásügy jellegű kérdéseket tett fel, a törvénykezdeményesei pedig főleg a decentralizációval és a tanüggyel voltak kapcsolatosak. Meglátásában a szakbizottságokban általában jól dolgoznak, a parlament negatív megítélése pedig nagy mértékben annak tulajdonítható, hogy a kormány a népszerűtlen intézkedések meghozatalakor igyekszik a törvénykezésre hárítani a felelősséget, hogy a honatyák legyenek a bűnbakok, a hunyók. A parlament imidzsének rontásához Traian Băsescu államelnök is hozzájárul, akinek kell egy ellenségkép, valamint az is, hogy a médiában nem a képviselők azon 80-90 százaléka szerepel, akik valóban jó szakemberek a saját területükön, hanem a maradék 10 százalék, akik úgy csinálnak, mintha az asztrofizikától kezdve az egészségügyön keresztül a tanügyig mindenhez értenének, és akkor a lakosság ezt várná el a többi politikustól is.

Ciucur Losonczi Antonius