A Ziua szerint alárendelődünk…

A magyar parlament közvetlen módon rendelte maga alá az összes határon túli magyar közösséget azzal, hogy állandó intézményévé tette a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF) – írta hétfői számában a Ziua.

A román napilap “Nagy-Magyarország parlamentje” címmel közölt cikket második oldalán azzal kapcsolatban, hogy a magyar Országgyűlés márciusban elfogadta azt a határozatot, amelynek alapján a KMKF saját állandó intézményévé válik. “Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Horvátország parlamentjének magyar képviselői, akik a KMKF tagjai, gyakorlatilag e határozat révén a magyar parlament alárendeltjeivé válnak” – olvasható a lapban.
A cikk szerint a budapesti törvényhozás kezdeményezése “abszolút újításnak” számít, hiszen néhány más ország parlamenti tagjait a maga alárendeltségébe von, beiktatva őket egy magyar állam által finanszírozott struktúrába. A magyar parlament gyakorlatilag kiterjeszti szuverenitását más országok területeire – teszi hozzá a cikk. Szerzője úgy véli, a KMKF-en keresztül a budapesti politikusok Romániában és Szlovákiában megpróbálnak beavatkozni mind a fejlesztési régiók átalakításába, mind az európai pénzek lehívásába.