A zene ökumenikus nyelvén

A zene ökumenikus nyelvén
Nagyvárad- Szerda este vokál-instrumentális koncert helyszínéül szolgált a római katolikus Püspöki Palota. Felléptek: a Temesvári Egyetem Zene és Színház Fakultásának Academia vonósnégyese, s szólisták.

Gyönyörű zene szólt szép környezetben szerda este Nagyváradon, ugyanis a Temesvári Egyetem Zene és Színház Fakultásának Academia vonósnégyese (dr. Ioan Fernbach előadótanár osztálya) és szólisták (Teodora Ciucur- szoprán, Alina Todea- szoprán, Maria Virginia Oniţa- szoprán, Daniel Zah- tenor, Lucian Oniţa- basszus) léptek fel a Püspöki Palota dísztermében, felemelő hangulatot teremtve. Ahogy Böcskei László római katolikus püspök fogalmazott: ismét bebizonyosodott, hogy a zene nyelve ökumenikus, s akár imádságként is felfogható, értelmezhető.
Amúgy a temesváriak visszatérő vendégek városunkban, hiszen tavaly nyáron már megörvendeztették a zenekedvelő közönséget a Székesegyházban zajlott színvonalas koncertjükkel. Most is a népszerű dr. Walter Kindl professzor, a temesvári dóm kántora vezényelt, illetve orgonán közreműködött dr. Silviana Ana Cîrdu egyetemi lektor.

Évfordulók

A műsor tulajdonképpen két részből állt, és két zeneszerzőre fókuszált: a 260 éve született Mozartra (1756-1791) és a 215 éve született Vincenzo Bellinire (1801-1835). Kettőjük munkássága egyébként úgy kapcsolódik össze, hogy amikor Bellini édesapja és nagyapja irányításával megtette az első lépéseket a komponálás útján, Mozart zenéje volt rá hatással. Az est folyamán egyházzenei szerzemények csendültek fel, hiszen bár Bellini elsősorban operaszerzőként ismert, azért mást is írt, így tőle egy fiatalkori szerzeménye, a Tecum Principium, valamint egyik miséjéből három részlet (Laudamus Te, Domine Deus, Qui Tollis) csendült fel. Mozartól pedig a Sonata in D, Ave Verum Corpus, Sonata in B, Laudate Dominum, Sonate in Es, Quaere Superna, Sonata în D, Laudate Dominum aratott méltán sikert.
Ráadásként Adolphe Adam Cantique de Noel című művéből játszott a zenekar a szólisták által kísérve, hiszen nem is olyan rég volt karácsony.

Ciucur Losonczi Antonius