„A zászlók erős szimbólumok”

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere székelyzászlót adott ajándékba a román elnöknek, amelyet Iohannis egy román trikolórral viszonzott. MTI Fotó: Veres Nándor
Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere székelyzászlót adott ajándékba a román elnöknek, amelyet Iohannis egy román trikolórral viszonzott. MTI Fotó: Veres Nándor
Nem tudott róla, hogy Csíkszeredában eléneklik majd a székely himnuszt, mondta Klaus Iohannis államfő a Következetesség és átláthatóság – jó gyakorlatok Hargita és Kovászna megyében című beszélgetést követően.

Az elnök kifejtette: meggyőződése, hogy a beszélgetés reményt keltett az emberekben arra vonatkozóan, hogy problémáikat meghallgatták, szemügyre vették és sikerül megoldást is találni rájuk. A székely himnusszal kapcsolatban azt mondta: nem tudta, hogy el fogják énekelni, „meghallgattam, amit énekeltek nekem és utána továbbhaladtunk. (…) Tiszteletem jeléül hallgattam meg a székely himnuszt. (…) Azt hiszem, az is nagyon fontos, ami az emberek lelkéből jön, nem csak az, amit a protokoll ír elő” – vélekedett Iohannis.

A beszélgetés után Iohannis Európa-szinten példaértékűnek nevezte, hogy Romániában a kisebbségi nyelveket lehet használni az iskolákban, a sajtóban, és a közigazgatásban is, amennyiben nagyobb számú kisebbségi él az adott településen. „Azt hiszem, ennek lehetőségét – legalábbis európai szinten – nagyon pozitív példaként tartják számon” – jelentette ki az államfő.

Székely zászló

Iohannist a székely zászlóról is megkérdezték az újságírók. „A zászlók erős szimbólumok. Azt tartom észszerűnek, ha körültekintünk. Sok környék van, amelyek – általában turisztikai vagy kulturális vonatkozásban – népszerűsíteni akarják magukat, és ehhez történelmi szimbólumokat használnak fel. Azt hiszem, a vitának ebből kéne kiindulnia. Hogy az a zászló, amiről önök beszélnek (a székely zászló – szerk. megj.) nagyon sok politikai vitához vezetett, annak szerintem az az oka, hogy míg például Bukovina zászlaját kizárólag turisztikai népszerűsítésre használják, addig ehhez a zászlóhoz mindig politikai követelések társultak. Tehát ez egy bonyolult ügy, de biztos van rá megoldás, ha megvan a szándék a feszültségek feloldására” – jelentette ki az elnök.