A zajártalomról közvitáznak

A zajártalomról közvitáznak
Nagyvárad- Tíz nagyváradiból kilenc zajártalomnak van kitéve, ennek fő forrása pedig a közúti közlekedés. Az önkormányzat megbízásából egy zajtérkép készült, a szakértők megoldásokat javasolnak.

 

A zajtérképet elkészítő szakemberek megoldásként egyebek mellett azt javasolják, hogy vezessenek be sebességkorlátozást a forgalmasabb útvonalakon, cseréljék ki az elavult villamossíneket, és a túl zajos tömegközlekedési járműveket helyettesítsék korszerűbbekkel, illetve csendesebbekkel. Ugyanakkor legyen több zöldövezet, és az utak mentén építsenek úgynevezett magasított zöldkerítéseket.

Az Európai Unió ez irányú kérésének eleget téve, a váradi önkormányzat megbízásából a tavaly készült el a város zajtérképe, mely tulajdonképpen olyan tanulmányok összessége, melyek megnevezik a zajártalom forrásait, valamint azt is, hogy ezek milyen erejű hatásúak. A kivitelező cég munkatársai egy éven keresztül „hallgatóztak”, a törvény értelmében négy fő zajforrásra koncentrálva: a közúti, a vasúti és a légi közlekedésre, valamint az ipari termelésre. Az elvégzett mérések azzal a következtetéssel zárultak, hogy közel 19 ezer váradi lakos van zajártalomnak kitéve, ennek fő forrása pedig a gépjármű forgalom, melyet a villamos és a vasúti közlekedés követ.

Egyéb javaslatok

A fentebb említetteken kívül megoldást jelenthet még ezen problémára, ha a szűk utcákat, illetve azokat, ahol az épületek közel vannak az úttesthez, egyirányúsítják, hogy a közlekedés gördülékenyebb legyen, és az autók ne kelljen sokat vesztegeljenek. Ugyanakkor korlátozni lehetne a nagyobb tömegű gépjárművek behajtását és növelni kéne a sétálóutcák számát. Végül, de nem utolsósorban, bár nálunk még távoli álomnak tűnik az elektronikus gépjárműveknek a megjelenése az utakon, az önkormányzat ingyenes parkolóbérletekkel támogathatná azokat, akik ilyen autókat használnak.

A témában egyébként március 28-án, csütörtök délután 16.30 órától lakossági fórumot és közmeghallgatást szerveznek a Polgármesteri Hivatal dísztermében. Az ott elhangzottak alapján fog tanácsi döntés születni annak érdekében, hogy az öt év múlva elvégzett mérésekkor már nyugalmasabb képet mutasson magáról Várad.

Ciucur Losonczi Antonius