A YouTube királyai avagy a leggyakrabban (le)játszott TOP 5 + 1 videó

Akt.:
A YouTube királyai avagy a leggyakrabban (le)játszott TOP 5 + 1 videó
Ezen rövidebb (zene)számadó “értekezésünkben” a YouTube leggyakrabban lejátszott videóit mutatjuk meg Önöknek. Figyelem egyes videók egyenesen dührohamot okozhatnak. Elme és hallás károsodások tekintetében kérdezze meg pszichológusát, pszichiáterét.

A nézettség sztratoszférájába emelkedett alkotások szinte kivétel nélkül zeneszámok, professzionális filmtechnológiai aparátussal és marketing gépezettel ellátva. A megtekintési rekordok közelébe sajnos nem jutott egyetlen igazi amatőr, hobby próbálkozás sem. A méjn sztrím (main stream) bili legtetején úszkáló alkotások ezek. De legalább szemet gyönyörködtetőek (ha fület már nem is minden esetben). Következzenek a YouTube királyai, az első 5:

1. Az első, a YouTube és ezáltal a világ legnézettebb videója, kimondani is sok, kiejthetetlen 2,542,852,037 megtekintéssel, ki gondolná, de igen a PSY – GANGNAM STYLE. Az ikonikus lovagló táncos kézmozdulatai örökre beégtek az emberiség vizuális emlékezetébe és kollektív tudatalattijába. A lájk rátája már kevésbé jó, hisz a videó oldalon “csak” 10,653,894 like-ot sikerült begyűjtenie. Kár is több szót pazarolni rá, ha még egyszer meg kellene hallgatnunk ezt a dalt akkor kollektív idegösszeomlást is kapnánk. Csak jeleztük, hogy ez a Námber Van. Ez van:

2. Ezüst érmes a Wiz Khalifa – See You Again ft. Charlie Puth vagyis a Furious 7 c. film szaundtreckje, avagy hivatalos zenéje. Émelyítő naplemente, felhőkarcoló sziluettek, dögös verdák, amerikai álom, jól (here) vasalt, sminkelt srácok, instagram szűrő mindenen. Tisztességes filmiparos munka, trendi hatások, középszerű zene. Nem igazán értjük, de hát nagy úr a hype, ez a námber tú (number two) 1,582,229,467 lejátszással:

3. Námber thszrí (number three), avagy mondhatnánk viccesen némber tszrí, ugyanis bronzérmesünk már egy hölgy, Taylor Swift Blank Space c. dala. Mit is mondhatnánk, mi kétszer már nem bírnánk meghallgatni, de mások nem érezhették így 1,532,261,969 lejátszással. Tematikájában Instagram filter mindenen, csalódás, szerelmi fájdalom, bosszú és hát egy kicsit zeneileg is az. Márhogy csalódás, fájdalom és bosszú is, ha például sokat kell ezt hallgatnunk.

4. A negyedik helyezett, Mark Ronson – Uptown Funk ft. Bruno Mars a lista első, mélyebb ritmusérzékkel rendelkező úriemberek dallamait rejti, erre már komolyabban lehet bólogatni és némi tánckényszer is feltörhet a hallgatóban, megtekintőben. 1,471,841,593 lejátszást hozott a cikk írásának pillanatában.

5. Az ötödik helyezett 1,389,433,550 lejátszással ugyancsak Taylor Swift az előző dalához képest jóval energikusabb Shake It Off c. dala. Figyelem dallamtapadás veszély!

!BONUS! Történt valami igazán különleges is Taylor Swift – Shake It Off c. dalával. Meghallgatta egy rendőrjárőr mégpedig munka közben. Ez lett a végeredménye! 38,678,394 lejátszás! Igazi vírusvideóvá vált. Szimpatikus történet a doveri (USA) rendőrség felvállalta, illetve hát mint kiderült, a rendőrség imázsának javítása okán támogatta is elkészültét és feltette hivatalos kommunikációs csatornáira, többek között a YouTube-ra is. Jó érzés látni, hogy a rend őrei és sok esetben életüket áldozó hősei is emberek, van humoruk, önreflekciójuk és egy pozitív dal hallatán ők is élvezik az életet.

 

Az állás: SPY – Mozart: 2,542,852,037 – 73,386,971

Nem akarunk kultúrsznobok lenni, csak összahasonlításként: Mozart legtöbbször lejátszott válogatás videója 73,386,971 lejátszást tudott, PSY 2,542,852,037-hez képest. De az elit és a pop kultúra különbségei jól ismertek.

A legnézettebb YouTube videók 100-as listája megtekinthető itt