A Wizz Air Bukarest-Kolozsvár belföldi járatot indít Romániában

A Wizz Air Bukarest-Kolozsvár belföldi járatot indít Romániában
A Romániában Bukarestből és Kolozsvárról járatokat működtető magyar cég vezetősége bejelentette, hogy 2008 február végétől Brüsszelbe és Milánóba is repülnek majd a cég gépei, de megpróbálkoznak a Bukarest-Kolozsvár belföldi járat üzembe helyezésével is.

A Bukarest és Bukarest közötti útvonal már régóta felkeltette a diszkont légitársaságok érdeklődését – emlékeztet a Cotidianul és az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című napilap -, de eddig csak a 33 százalékos paci részesedéssel vezető pozícióban lévő BlueAir indított tavaly ilyen járatot. Ezt azonban hamarosan megszüntette, mivel nem volt nyereséges. A diszkont légi társaságok romániai piacán 24 százalékos részesedéssel második helyen lévő Wizz Air-nek a Tarom román állami légi szolgáltatóval kell megküzdenie, amely naponta több járatot is működtet a szóban forgó romániai útvonalon. A Wizz Air alacsony árakkal próbál betörni a belföldi járatok piacára. A Cotidianul információi szerint a Bukarest-Kolozsvár útvonalra a jegyek átlagára 1 millió lej körül mozog majd, ami olcsóbb a vonatjegy áránál is.

Váradi József, a Wizz Air elnöke az ÚMSZ-nek elmondta: a diszkont légitársaságok belföldi járatok iránti érdeklődése azt jelenti, hogy a román légi szállítás piaca a következő három év alatt jelentős változásokon megy át. “A román piacról több társaság is ki fog hátrálni az elkövetkező években, és csak a nyereséges társaságok, illetve járatok maradnak meg” – mondta Váradi József. A Romániában működő olcsó légi társaságok utasainak száma 2007-ben várhatóan megközelíti a kétmilliót, ami azt jelenti, hogy a cégek forgalma 25 százalékkal nő. A diszkont társaságok részesedése a román légi szállítási piacból egyelőre csak a 8–9 százalékot éri el, de jövőre elérheti az európai átlaghoz közelebb álló 17 százalékot.