A WHO megint támogatja Romániát

A WHO megint támogatja Romániát
Eugen Nicolăescu, közegészségügyi miniszter szeptember 19-én aláírt Belgrádban egy kétoldalú együttműködési egyezményt az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodájával 2008-2009-re.

Négy fő területen kezdődik meg a WHO támogatásával a tevékenység:

– hangsúlyos szerepet kell kapjon a sürgősségi ellátás minőségének és a vérkészítmények biztonságosságának növelése, a mentális egészségmegőrzés, valamint a családorvosi ellátás fontosságának visszaállítása

– a lakosság és az egyén szintjén is meg kell erősíteni azokat az egészségügyi ellátásokat, amelyek segítenek az egészségmegőrzésben és a nem ragályos betegségek megelőzésében

– az egészségügyi rendszer erőforrásainak megerősítése, különös tekintettel a gyógyszerkészítményekre

– bővíteni kell azokat az egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek az időseket és a baba-mama kapcsolatot érintik.

A megegyezés értelmében az Egészségügyi Világszervezet a felsorolt prioritásokat 308 000 dollárral támogatja, és ehhez a Közegészségügyi Minisztérium biztosítja az anyagi (szállítás, fogyóeszközök…) és emberi erőforrásokat az elkövetkezendő két évben.

Románia már korábban is részesült az Egészségügyi Világszervezet támogatásában. 2004-2005-ös árvízkor 10 000 ember számára elegendő egészségügyi csomagot juttattak el az árvízsúlytotta területekre. 2006-2007-ben egy hasonló egyezmény aláírásával sikerült fejleszteni az egészségügyi szolgáltatásokat, elemezték a rubeola eseteket, valamint kidolgozták a mentális egészségi stratégiát.