A WGA leégette George Clooney-t

A WGA leégette George Clooney-t
Clooney nem jelölhette meg magát íróként a hét végén bemutatott sportvígjátéka, a Leatherheads stáblistáján, ezért kilépett az Amerikai Írók Céhéből (WGA), s a tagdíjfizetést csupán azért nem függesztette fel, hogy továbbra is dolgozhasson forgatókönyveken Hollywoodban.

A történet még tavaly ősszel kezdődött, amikor az íróképviselet éppen sztrájkkészültségben égett.
Clooney korábban megszerezte Duncan Brantley és Rick Reilly közel kétévtizedes amerikai futballsztorijának jogait, s azt két jelenet kivételével teljesen átírta, majd miután a stúdió szabad utat adott a projektjének, meg is rendezte. A produceri feladatokat is ő látta el, sőt Renée Zellweger oldalán az egyik főszerepet is eljátszotta.
Az írótestület előtt megjelent színész-rendező kérését azonban, hogy akkor hadd legyen már ő is feltüntetve a két szerző mellett, leszavazták. Clooney nyomban bejelentette kivonulását az illetékeseknek, de mivel az első naptól szívvel-lélekkel a sztrájkolók mellett állt, a kényes helyzetben nem verte nagydobra lépését. A történtekről a Daily Variety című szaklap legfrissebb számának nyilatkozott.
“Ha az embert a saját szakszervezete nem támogatja abban, amit csinál, az egyetlen elfogadható dolog, ha nem vesz részt benne” – mondta a 46 éves sztár, aki egyébként tollforgatóként sem kezdő már, hiszen a Good Night and Good Luck című filmje szkriptjének társírójaként három éve Oscar-díjra jelölték.
A kilépés következtében Clooney visszavonhatatlanul elveszítette szavazati jogát, nem tölthet be semmilyen tisztséget a WGA-ban és nem mehet el többé a szervezet taggyűléseire sem. Csak az olyan külső tevékenységekben vehet részt, mint a politikai vagy lobbitevékenység.
A WGA bírálóbizottsága előtt azért már elég sok komoly író is megégette magát, de aztán túlléptek rajta. Clooney egyesek szerint túlreagálta a dolgot, de hangsúlyozni kell, hogy nem írótársait akarta leszorítani a stáblistáról, hanem csupán egy kis helyet kért munkájáért mellettük. Ahogy azonban a leforrázás után cselekedett, az mindenképpen egy klasszis eleganciája – jegyezte meg a hollywoodi szaklap.
A Leatherheads egyébként elég jól nyitott az amerikai boxoffice-listán. Az első hétvége jegyeladásaiból (közel háromezer moziban) mintegy 13 millió dollár (több mint 2 milliárd forint) folyt be, amivel a múlt század húszas éveiben játszódó romantikus focikomédia a második helyet szerezte meg a 21 című egyetemistákról szóló kaszinódráma mögött.