A Warner Music kivonja zenés videóit a YouTube-ról

A Warner Music kivonja zenés videóit a YouTube-ról
A Warner Music kiadó felszólította a YouTube videoportált, hogy az általa foglalkoztatott zenészek klipjeit távolítsa el a honlapról, miután megszakadtak a szerződéskötésről folytatott tárgyalásaik.

A tárgyalások a hétvégén szakadtak meg, mert a Warner Music nagyobb részesedést követelt a YouTube óriási látogatóforgalmából eredő hatalmas bevételekből. Az nem ismeretes, hogy a Warner pontosan milyen követeléssel állt elő. A kiadó nyilatkozata annyit tartalmazott csupán, hogy nem tudja elfogadni az előadóművészek, dalszerzők és kiadók jelenlegi, “távolról sem tisztességes” kompenzációját.
    A Warner döntése nemcsak az “istállójához” tartozó több száz előadó videoklipjét érinti, hanem az érdekeltségéhez tartozó Warner-Chapell által kiadott dalokat is. Ehhez sok olyan énekes és együttes is tartozik, akinek a Warnerrel nincs szerződése.
    Az ügyről beszámoló Financial Times szerint a Warner illetékesei közölték: aktívan dolgoznak a megállapodáson.
    A hallatlanul népszerű YouTube szolgáltatásait csupán az Egyesült Államokban több mint százmillió néző vette igénybe október folyamán.
    A Warner Music volt az első jelentősebb kiadó, amely tárgyalásokba bocsátkozott a YouTube illetékeseivel 2006-ban. A Warner adja ki többek között a Red Hot Chili Peppers, a Linkin Park, Eric Clapton, Aretha Franklin, T.I. rapper lemezeit. A kiadó illetékesei úgy vélik, hogy kettejük megállapodása tette legitimmé a YouTube-ot a Google keresőlap számára, amely hamarosan meg is vásárolta azt 1,65 milliárd dollárért.
    A Warner, a Sony és a Universal a 2006-os tárgyalások idején kis részesedést szerzett a YouTube-ban.
    A kiadók rendszerint részesedést kapnak a hirdetésekből és minden egyes video lejátszásáért további 1 pennyt. Tekintettel arra, hogy a YouTube-ot naponta milliók keresik fel, ez hatalmas összeget tesz ki. A Warner Music illetékese ugyanakkor megdöbbentően alacsonynak ítélte meg ezt a részesedést.
    A YouTube képviselői egyelőre nem reagáltak a a Warner Music közleményére. Mindenesetre a honlappal szerződéses viszonyban lévő Universal Music, az EMI és a Sony Music a Warner bejelentése nyomán szintén magasabb részesedést követelhet zenés portékáiért, ami nehéz helyzetbe hozhatja a YouTube-ot.