A vitáknak a gazdaság látja kárát

A vitáknak a gazdaság látja kárát
Nagyvárad – Főleg gazdasági jellegű aktuálpolitikai újdonságokról számolt be Lakatos Péter parlamenti képviselői az újságíróknak, megosztva elképzeléseit a kialakult helyzetről.

A legfelsőbb szinten folytatott viták sokkal súlyosabb következményekkel járnak majd, mint ahogy arra most még gondolhatnánk – mondotta Lakatos Péter parlamenti képviselő. Itt a Traian Basescu államfő és a Calin Popescu Tariceanu kormányfő közötti ellentétre utalt. A két kicsi kecske esetéhez hasonlította a helyzetet, amikor egy keskeny pallón találkozva egyik sem akart engedni, míg végül mindketten a folyóba estek. A képviselő szerint még nem tartunk itt, de a gondok már jelentkeztek. Felelevenítette az igazságügyi miniszter kinevezése körüli hercehurcát és a hasonló politikai csatározásokat, amelyeknek a sajtó nagy teret szán, miközben senki sem figyel fel a gazdaság gondjaira, a lej fokozatos elértéktelenedésére, egy koherens gazdaságpolitika hiányára, az indokolatlan fizetésemelésekre és az idei választások előtti egyéb populista lépésekre.

Koherens gazdaságpolitikát

A lejnek az euróval szembeni gyengülésének a megállítása nem lehet egyedül a Román Nemzeti Bank feladata, közösen elfogadható intézkedéseket kell találni, koherens gazdaságpolitikát folytatni, hogy ezt a folyamatot megállíthassák. Valós gazdasági mutatókat kell elfogadni a pártok közötti konszenzus alapján – állapította meg Lakatos Péter. A képviselő szerint bárki is nyeri meg a választást, üres kasszát talál majd, ahogy az legutóbb Magyarországon is történt. Kételyeit fejezte ki amiatt is, hogy a rendelkezésre álló rövid idő miatt sikerül majd a választási törvényt tető alá hozni.

Péter I. Zoltán