ERDON Helyi hírek

2010.07.20. 18:31

Időbe telik a megoldása

<p>Szatmárnémeti - Az egyre gyakoribb zivatarokat követően Szatmárnémeti egyes útjain a felgyűlő víz megbénítja a forgalmat, az Apaserv Rt. több tervet is készített a csatornarendszer befogadóképességének növelésére.</p>

A jelek szerint a szatmárnémeti csatornarendszer nem képes mindenütt befogadni a mostanában egyre gyakoribb felhőszakadások során lezúduló víztömeget. A hétfői zivatart követően újra víz árasztotta el a Soarelui negyedbe vezető vasúti aluljárót, ezért másfél órára le kellett zárni a forgalmat, amíg kiszivattyúzták a vizet, tájékoztatott Leitner János, a szatmárnémeti vízszolgáltató igazgatója. Gondot okozott a felgyűlt víz a Vulturului utcán, és a városi szennyvíztelep környékén levő utcákon is. Az igazgató elmondása szerint vasúti aluljáró azért kerül mindig víz alá, mert a város vasúton túli részéből, a Szamos bal partjáról egyetlen 80 cm-es gyűjtőcsatorna szedi össze a vizet, amely nem elégséges. Az Apaserv Rt. tervet készített egy másik, 1m átmérőjű gyűjtőcsatorna megépítésére is, amely a Cloşca negyed alatt haladna. Már benyújtották a pályázatot a környezetvédelmi minisztériumhoz, amit valószínűleg idén jóváhagynak, így jövőre már licitre bocsáthatják a munkálatokat. A Szamos bal partján a szennyvíztisztító fogadja be az esővizet, ahonnan két 80 cm-es csatorna vezeti be a Szamosba. Mivel ez a két csatorna már nem elégséges, tervezik a régi csatorna újbóli megnyitását is, amelyet azért kellett lezárni, mert a kiáramló víz lemosta a partot. Még az idén szeretnék a part azon részét megerősíteni, hogy újra megnyissák a csatornát.

Eltömődtek

Nagy gondot okoz az is, hogy a 30-60 cm-es kanálisok sok helyen eltömődtek a bemosódott homok miatt, a nyolcvanas évekig ugyanis télen homokkal szórták a havas utakat. A vízművek tavaly előtt vásárolt egy csatornatisztító gépet, amely kiszippantja a homokot, azonban lassan haladnak a csövek tisztításával, mivel nagyok a lerakódások, ezért idén még egy gépet szeretnének vásárolni. A már megtisztított csatornába videokamerát tudnak leengedni, amely egy szekéren halad. Ez megtalálja a repedéseket, esetleges vízbefolyásokat, ami megkönnyíti a csövek javítását, fejezte be Leitner.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!