A világ szomjas, mi éhezünk

A világ szomjas, mi éhezünk
Nagyvárad- Március 22-én, csütörtökön délelőtt 10 órától a Víz Világnapja alkalmából közösen szervez programokat óvodások és iskolások számára a Körösök Vízügyi Igazgatóság és a váradi Vízművek.

 

 

A programok helyszíne a Lotus Center lesz, ezért kedden ott tartottak közös sajtótájékoztatót a szervezők, vagyis Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője, Dávid Csaba, az Országos Vízügyi Hatóság főigazgatója, Gheorghe Popa, a Vízművek Rt. műszaki igazgatója és Mudura Sándor vállalkozó, a létesítmény elnöke.

Pásztor Sándor arra hívta fel a figyelmet: az ENSZ 47. közgyűlése az illetékes dublini és Rio de Janeiro-i konferenciák javaslatára március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította, és így 1992 óta, vagyis most már több mint egy évtizede emlékezünk meg e természeti kincsünkről, minden évben más és más összefüggéseire rámutatva. Az évek során több tucat tematika került terítékre, melyek a társadalom figyelmét kivánták felhívni a Föld vízkészletének megőrzésére. Ebben az esztendőben a szlogen úgy hangzik: „A világ szomjazik, mert mi éhezünk”, és az élelmek előállítására felhasznált víz közötti kapcsolatot tükrözi, ha ugyanis van víz, van élelem. Az igazgató ugyanakkor kiemelte: a felmérések azt mutatják, hogy bolygónk lakói közül 1 milliárdan éheznek, miközben a Föld vízkészlete véges. Ha van akaratunk, akkor van erőnk ahhoz, hogy változtassunk, a magunk módján pedig mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az éhezők száma csökkenjen, például azzal, hogy nem pazaroljuk az élelmet és a vizet.

 

A programok

 

 

A csütörtök délelőtti műsorról megtudtuk, hogy 10 órától tíz óvoda (a 25., a 19., a 27., a 41., a 23., az 55., a 46., az 51. és az 54. számú óvodák, valamint az Aleodor magánóvoda) növendékei számára szerveznek programokat Vidám és felelősségteljes kezecskék címmel, melynek keretében szakemberek fognak nekik beszélni román és magyar nyelven egyaránt a víz fontosságáról, a víz minőségéről, illetve arról, hogy a víz tisztántartása miért lényeges az életminőség szempontjából. 11 órától kisdiák csoportokat látnak vendégül a Juhász Gyula, az Avram Iancu, az Oltea Doamna és a Dacia Általános Iskolákból, valamint a Szent László Római Katolikus Iskola Csoportból és a Bihorul Sportlíceumból. Előzetesen arra kérték az anyukákat, hogy süssenek tésztákat, a gyermekek pedig ezen készítmények víztartalmát fogják lemérni, illetve egy-egy menűsort is kézhez kapnak, hogy szintén megállapítsák az ételek víztartalmát. A körülbelül két-három órát tartó foglalkozásokkal párhuzamosan egy standnál információs anyagokhoz, szórólapokhoz is hozzá lehet majd jutni.

Dávid Csaba, az Országos Vízügyi Hatóság főigazgatója örömmel ecsetelte, hogy az utóbbi években javult a romániai vízfolyások minősége, többek közt annak is köszönhetően, hogy több mint 1500 helyen ellenőrzik a vízminőséget, és 70 akkreditált laboratóriumban van lehetőség az adatok feldolgozására. Erre a célra évente körülbelül 20 millió eurót költenek, viszont meg is látszik az eredmény, hiszen a hazai vízfolyások több mint 80 százalékának a minősége elsőrangú. Egyébként a tartalék vízmennyiségen kívül 4,5 milliárd köbméter vizet tárolnak gyűjtőtavakban, amire szükség is van, hiszen az idei év aszályosnak igérkezik, s annak ellenére, hogy az elmúlt télen rengeteg hó esett, a talajnedvesség csupán 80-85 százalékos a legtöbb helyen.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,