A világ legnagyobb székelykapuját akarja megfaragni

A világ legnagyobb székelykapuját akarja elkészíteni a székelyudvarhelyi Benczédi László, aki 10 méter magas és 20 méter széles kapu megfaragását tervezi.

A magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium által odaítélt a Népművészet Ifjú Mestere címet tavaly elnyert fafaragó Szejkefürdőn állítaná fel a kaput, amely harmonikusan illeszkedne az Orbán Balázs síremléke közelében sorakozó kapuk együttesébe. Elképzelése mellett azzal érvel, hogy a legnagyobb székelyként számon tartott Orbán Balázs sírja mellett helye lenne a legnagyobb székely kapunak is. Benczédi terve szerint a kapu körülbelül 10 méter magas és 20 méter széles lesz. A kapuoszlopokat 150 cm szélesre és 30 cm vastagra tervezték. Bár az oszlopokat általában tölgyfából készítik, a mester úgy véli, a méretekre való tekintettel előnyösebb fenyővel dolgozni. A teljes építmény elkészítéséhez mintegy 12 köbméter anyag szükséges. A 24 négyzetméter felületű kapu tetejére, vagyis a galambdúcra legalább 2000 zsindely kerül majd.

A terv kivitelezése érdekében Benczédi tárgyalásokat folytat a helyi önkormányzattal. A világ jelenleg létező legnagyobb székely kapuja a Kovászna megyei Torján áll, szélessége 15,06 méter, magassága 9,70 méter. A székelykapu az Európa szerte előforduló fedeles kapu helyi változata. Míg azonban a magyar nyelvterület központi vidékein állított fedett kiskapuk feltűnően barokkos jellegűek, Erdélyben középkori eredetű ácsszerkezetekkel, gótikus arányokkal, esetleg reneszánsz gyökerű ornamentikával bírnak.