A világ legnagyobb kaszinója

A világ legnagyobb kaszinója
A világ legnagyobb kaszinója nyitotta meg kapuit kedden Makaóban. A Las Vegasban található, velencei motívumokra épülő Venetian kaszinó ikertestvérét Sheldon Adelson milliárdos adta át.

A Kína különleges közigazgatású régiójának számító Makaóban 2,4 milliárd dolláros költségvetéssel épült Venetian Macao kaszinó-, hotel- és szórakoztatókomplexumhoz 3000 szállodai szoba, 1150 játékasztal, 7000 nyerőautomata, 350 üzlet, egy 1800 férőhelyes konferenciaközpont és egy 15 ezer férőhelyes sportaréna tartozik. Az építkezés közben felbukkanó akadályok miatti csúszások, a beruházással kapcsolatos finanszírozási problémák, valamint a hotelszobák és a játékasztalok túlkínálata is kockázatot jelent a szerencsejátékok Mekkájának tekintett egykori portugál gyarmaton épült eddigi legnagyobb vállalkozás jövőjére nézve.

A Las Vegas-i Sands konszern elnöke, Sheldon Adelson azonban nem aggódik emiatt, néhány évvel ezelőtt nyitotta meg első makaói kaszinóját, s a vállalkozás átütő sikeréből, valamint Las Vegas-i tapasztalataiból ítélve a világ 14. leggazdagabb embere úgy véli, hogy a befektetés 3–5 éven belül megtérül. A kedden átadott szórakoztatóközpont kétszer akkora, mint a Las Vegasban található eredeti kaszinó. A Venetian Macao Ázsia legnagyobb épülete, a világon csak a Washington államban található Boeing gyár épülete előzi meg.

Remények

A makaói kormány és a kaszinótulajdonosok abban bíznak, hogy a Cotai szórakoztató negyed – amely a Makaó-félszigettől délre fekvő Taipa és Coloane szigetek közötti tengertől elhódított területen van kiépülőben – tovább fogja növelni a jelenlegi mintegy 20 millió turista számát. Reményeik szerint a főként Kínából érkező külföldiek néhány napot töltenek ott, miközben sokak játszanak is egyben. A Las Vegas-i Sands, amely többek között a Sands Macao kaszinót is üzemelteti, a Cotai negyedben 2010-ig mintegy 12 milliárd dolláros beruházással 20 ezer hotelszoba felépítését tervezi.