A világ legmenőbb hivatalos irata

Sir Winston Churchill útlevele
Sir Winston Churchill útlevele - © fotó: kentolnine.co.uk
Sir Winston Churchill eddig sohasem látott személyes tárgyaiból nyílt kiállítás a néhai brit miniszterelnök délkelet-angliai családi házában. Churchill több mint negyven évig élt a Kent grófságbeli Chartwellben: 1922-től egészen halálának évéig, 1965-ig. Az épületben működő – két szobából álló – múzeum 1966-ben nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt.

 

Az intézményt működtető National Trust szerint a most bemutatott negyven tárgyat még sohasem állították ki a szigetországban. A tárlaton szerepel többek között Churchill miniszterelnöki útlevele, egy diktafon, amelyet beszédei során használt, egy ezüst festékdoboz és egy hajkefe – olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán. A látogatók megnézhetik azt a gyémántberakásos kardot, amelyet az 1953-ben elhunyt Ibn Szaúd királytól, Szaúd-Arábia mai uralkodó családjának alapítójától kapott az egykori brit miniszterelnök, és azt a kutyatálat, amelyet Rufus nevű házi kedvence használt. A most kiállított tárgyak nagy része raktárba került, amikor Churchill felesége a National Trust gondozására bízta az épületet.

Mint azt a chartwelli ház és a gyűjtemény kezelésével foglalkozó Alice Martin elmondta, az ő személyes kedvence Sir Winston útlevele. “Mindannyiunknak van útlevele, de valószínűleg alig akad köztünk olyan, aki elmondhatja, hogy a születési helye mellett a Blenheim kastély, a foglalkozás mellett pedig a miniszterelnök szavak szerepelnek” – jegyezte meg. A kiállítást november 1-jéig kereshetik fel a látogatók.