A világ legkorruptabb országai

Magyarország Ciprussal “holtversenyben” – a 39-40. helyen áll a Transparency International (TI) szerdán Berlinben közzétett éves korrupciós listáján, jobb helyet foglal el a tavalyi listához képest.

A korrupció ellen küzdő, nemzetközi társadalmi szervezet idei listája 180 ország nevét tartalmazza. Az úgynevezett korrupciós index számos nemzetközi tekintélyű szakértő és független intézet véleményén alapul.
A listát a legkevésbé korrupt országok, Dánia, Finnország vezetik. Az élcsoportban szerepel még Svédország és Izland, valamint Új-Zéland.
A jelentés szerint Mianmar (a volt Burma) és Szomália a világ két legkorruptabb országa, de nem sokkal marad el ebből a szempontból Irak és Haiti sem, s Afganisztán, valamint Szudán ugyancsak az utolsók között van.
Tavaly Magyarország 163 ország közül a 41. helyet foglalta el a TI listáján. 2005-ben a 40., 2004-ben a 42., míg 2003-ban szintén a 40. helyen állt.
Az úgynevezett korrupciós index 1 és 10 között osztályozza a hivatalos állami hatóságok és a magánszféra tevékenységét egyaránt érintő korrupció mértékét az egyes országokban 5 alatt súlyosnak, 3 alatt pedig már válságosnak minősítve a helyzetet. Magyarország Ciprussal együtt 5,3-as osztályzatot kapott.
A környező országok, illetve új EU-tagok közül Magyarország megelőzi Csehországot (41.), Szlovákiát (49.), Litvániát és Lettországot (51-52.), a holtversenyben a 61. helyen álló Lengyelországot, a 64-66. helyen Törökországgal osztozó Bulgáriát és Horvátországot és Romániát (69-70.).
A tekintélyes szervezet listáját – akárcsak az elmúlt években – az észak-európai országok vezetik. Dánia és Finnország indexe 9,4, míg a legkorruptabbaké – Mianmaré és Szomáliáé – 1,4.
Az adatok szerint számottevően rosszabbodott a helyzet Oroszországban, amely a tavalyi 121. helyről ennek alapján a 143. helyre esett vissza.
A jelentés összességében úgy értékel, hogy az EU-hoz való közeledés reményében több délkelet-európai ország eredményeket ért el a korrupció elleni harcban.
A korrupció szinte egyformán sújtja a gazdag és a szegény országokat. Ebből kiindulva a TI hangsúlyozta: a fejlett, valamint a fejlődő országokat egyformán terheli felelősség a korrupcióért, s annak leküzdéséhez globális erőfeszítésekre van szükség. A TI szorgalmazza a fejlődő országok további segítését, a reformok előmozdítását, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítását. A fejlett országokban erőteljesebb erőfeszítéseket sürget a határokon átnyúló vesztegetés ellen, és szót emel a különböző pénzügyi központok tevékenységének szigorúbb szabályozásáért.
A korrupció elleni harcot zászlajára tűző Transparency International 1993-ban jött létre. A szervezet jelenleg 90 országban rendelkezik képviselettel. Székhelye Berlin.