A világ békéjéért imádkoztak

A világ békéjéért imádkoztak
Nagyvárad- Szombat este 8 órától éjfélig Ferenc pápa szándékának és felhívásának eleget téve a nagyvárad-újvárosi Szent László-templomban is imádkoztak Szíria, a Közel-Kelet és a világ békéjéért.

Exc. Böcskei László váradi megyés püspök szeptember 4-i körlevelében arra hívta fel a figyelmet: Ferenc pápa szeptember 1-jén a déli Úrangyala alkalmával elrendelte, hogy a Boldogságos Szűzanya, a Béke Királynőjének születésnapját megelőző napon minden katolikus hívő böjt- és imanapot tartson Szíria, a Közel-Kelet és a világ békéjéért. A Szentatya felhívásában arra kért mindenkit, hogy megfelelő liturgikus keretben- nem kimondottan szentmisében, hanem inkább valamilyen ájtatosság formájában- csatlakozzon az imához, melyet szombat este vatikáni idő szerint 19 és 24 óra között a római Szent Péter téren személyesen ő maga vezetett. A kezdeményezés kapcsán kibocsátott megszületett közleményben ugyanakkor Tarcisio Bertone bíboros arra is utalt, hogy ez az alkalom lehetőséget nyújt a keresztényeknek- katolikusoknak és nem katolikusoknak- a közös imádságra.

Rózsafűzér

A fentiek alapján Nagyváradon a várad-újvárosi plébánián szervezték meg az említett szándékra a közös imát szeptember 7-én este, a vasárnapi szentmiséken pedig az egyetemes könyörgésekbe belefoglalták az egyházfő kérését is. Emelett a rózsafűzér társulatok is ezen időszakban Szíria, a Közel-Kelet és a világ békéjéért végeztek el egy-egy tized rózsafűzért.

Ciucur Losonczi Antonius