A vidékieken spórolnak?

Tavaly csak 3 hónapra járt a fával, szénnel vagy folyékony üzemanyaggal fűtőknek a fűtéstámogatás. Idén ötre járna, de a lekésett határidő miatt a többség cask négyhavi támogatást fog megkapni.

Tavaly későn jutott eszébe a munkaügyi és népjóléti minisztérium illetékeseinek, hogy a fával, szénnel vagy folyékony üzemanyaggal fűtők — tehát elsősorban a vidékiek — is kapjanak fűtéstámogatást, így csak három hónapra kapták meg ezt a támogatást a kérelmezők. Idén már öt hónapra kaphatná meg mindenki, akárcsak a gázzal fűtő lakosság. Itt csúszott hiba vagy szándékosság az ügymenetbe, ugyanis a kérvényhez szükséges típusnyomtatványt és ezzel együtt az igényléssel kapcsolatos információkat csak szeptember 25. után juttatták el a polgármesteri hivatalokba.

A fával fűtők kérelmeinek benyújtási határideje szeptember 30., ami vasárnapra esik, tehát két nappal lerövidül — így ténylegesen szeptember 28–ig lehetett benyújtani a kérelmeket. Aki októberben nyújtja be az igénylést, az elesik egyhavi támogatástól. Az információ kihirdetésétől — ami jobb esetben megjelent a polgármesteri hivatalok hirdetőtábláin — a benyújtási határidőig mindössze 3 nap állt a támogatásért folyamódók rendelkezésére, hogy beszerezzenek minden szükséges jövedelemigazolást. Mivel a vidéki lakosság 95%–a igényelheti ezt a támogatást, egy hónap alatt is jelentős összeget spórolhat meg az állam.