„A vidék, a vidéki élet, az ott élő emberek vonzanak”

„A vidék, a vidéki élet, az ott élő emberek vonzanak”
Bihar megye – Ha Garnai Sándor építkezési vállalkozóval találkozom, az a legtöbb esetben egy külön élmény számomra, főleg ha egy-két gondolat erejéig sikerül szót váltanunk. Az utóbbi időben ez mind kevesebbszer fordul elő.

Pedig Garnai Sándor vállalkozó az az ember, építész – természetesen vannak mások is –, akivel útjaim során az elmúlt években többször is találkoztam. Jól emlékszem azokra az időkre, amikor a ma már elkészült rogériuszi református templom kivitelezési munkáját végezték. A templomépítő lelkész, Fazakas Sándor mutatta be – abban az időben gyakran megfordultam az épülő templomnál –, ő beszélt róla: „gyere, ismerkedjetek meg, hiszen földiek vagytok, Garnai Sándor Érkörtvélyesen született, te Érmihályfalván”. Így történt az első találkozásunk. Néhány hét múlva egy akkori Bihari Napló-s focista, az azóta sajnos már elhunyt Szabó Ferenc szólt: „van egy szomszédom, van egy amatőr focicsapata, szeretne a BN-nel egy meccset játszani” – így kezdődött a focikapcsolatunk. Akkor is ott voltam, amikor a Borsi Református Egyházközségben a templom újraszentelése alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten személyesen köszönték meg neki azt, amit a templom felújításáért munkatársaival együtt tett.

Letette névjegyét

Garnai Sándor számomra főleg azt a már jelzett embert jelenti, aki vállalkozóként több vidéki településen végzett különböző építkezési munkálatokat. Kapásból néhány helység, ahol építészként letette névjegyét, ezek közül többet is az ottani egyházközségeknek végzett. Csak néhányat említtek: Biharszentjános, Biharfélegyháza, Hegyközszentimre, Hegyközszáldobágy, Érkörtvélyes, Értarcsa, Szalárd stb. „A vidék, a vidéki élet, az ott élő emberek vonzanak, szívesen töltök el velük akár hosszabb időt is, a vállalkozásom több alkalmazottja is vidéki ember. Lehet, hogy közhely, de igazi őszinteséget véleményem szerint csak ott lehet tapasztalni, a vidéki emberrel valahogy mindig megtalálom az összhangot. Mindig is az e fajta élet felé vonzódtam. Van lakásom Nagyváradon, de szülőfalumban, Érkörtvélyesen is építettem egy házat. Amikor már úgy érzem, elég a városi életből oda (haza, mondta) költözöm családommal, lehet, hogy mindez nyugdíjba vonulásom után történik”, jelentette ki a vállalkozó.

Sok helyen megfordult

Amikor arról faggattam, miként látja az elmúlt néhány évben a vidéki településeink infrastruktúrájának fejlődését, hiszen sok helyen megfordult, véleményét ekképpen fejezte ki: „Az utóbbi években sokszor jártam Bors községhez tartozó településeken – Bors, Szentjános, Kisszántó, Nagyszántó. Azt szeretném, ha Bihar megye településeinek infrastrukturális fejlődése arra a szintre emelkedne, mint amilyet ott látthatam. Tudom, ismerem, tisztában vagyok azzal, hogy minden településnek megvan a maga adottsága, és azt is, hogy ilyen téren Bors előnyben van. De azt ne gondolja senki, hogy Borson minden magától jött, hogy minden az ölükbe cseppent. Arról van szó, hogy az ottani elöljárók maximálisan kihasználták az adott lehetőségeket. Főleg ennek köszönhetőek a megvalósítások. Az ember, az elöljáróság mindig is ki kell használja ezeket, másképp nem lehet előre haladni. Ha egy községnek nincsenek meg ezek az adottságok, azoknak ma már az EU-s – vagy más – pályázati lehetőségeket kell kihasználniuk. Nagyon sok ilyen lehetőség van, ezeket ki kell használni, így láttom én” – fejezte be beszélgetésünket Garnai Sándor építkezési vállalkozó.

Dérer Ferenc