A verespataki aranybánya beruházója szerint Romániában nőtt a politikai akarat a terv kivitelezésére

A Verespatakon romániai leányvállalata révén aranybányát nyitni tervező kanadai Gabriel Resources vállalat szerint Bukarestben nőtt a politikai akarat a beruházás kivitelezése érdekében.

A kanadai vállalat vezetői ezt a 2009-es évre vonatkozó pénzügyi jelentésében állapítják meg, amit csütörtökön tettek közzé. A vállalat szerint a 2008 végén történt romániai kormányváltás nyomán – amikor a Demokrata Liberális Párt (PD-L) került hatalomra – élénkebbé vált a román hatóságokkal folytatott párbeszéd. Keith Hulley, a Gabriel Resources ügyvezető vezérigazgatója a jelentés bevezetőjében úgy értékeli, hogy a román kormány tagjai részéről nagyobb lett az érdeklődés a beruházás iránt.

A vállalat szerint az utolsó nagy akadály a beruházás kivitelezése előtt a környezeti hatástanulmány engedélyeztetése. Ezt a folyamatot 2007-ben a román hatóságok felfüggesztették, mert a vállalat nem rendelkezett érvényes településrendezési engedéllyel. Ez a procedúra azóta sem mozdult ki a holtpontról, azonban a kanadai vállalt vezetője biztatónak tartja, hogy a hivatalban lévő román kormány a verespataki beruházást bevette a kormányprogramba. A pénzügyi jelentés szerint a Gabriel Resources 38,4 millió kanadai dolláros (27,3 millió euró) költségvetést tervezett 2010-re a verespataki beruházásra. A kanadai vállalat eddig összesen 400 millió dollárt költött a projektre. A vállalat becslései szerint a környezeti hatástanulmány jóváhagyása esetén a pénzügyi költségvetést 93 millió kanadai dollárral (66,1 millió euró) kell pótolni telekvásárlás és az építkezési engedély, valamint egyéb jóváhagyások “megszerzési folyamatának a felgyorsítására”.

A bánya megnyitását a magyar kormány mellett számos romániai és magyarországi civil szervezet, valamint a romániai történelmi egyházak és a Román Tudományos Akadémia is ellenzi, mivel a Verespatakon a földben rejlő 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt ciántechnológia alkalmazásával termelné ki a kanadai vállalat.