A vécéablakon át szökött meg a terrorvezér

A vécéablakon mászott ki, majd kereket oldott a Jemaah Islamiyah terrorszervezet vezetője egy szingapúri börtönből – közölte a szingapúri belügyminiszter hétfőn. Mas Selamat bin Kastari, aki ráadásul sántít, még februárban szökött meg, azóta nem sikerült kézre keríteniük a szingapúri hatóságoknak.

A Jemaah Islamiyah-t (JI) vádolják többek között azzal, hogy ők állnak a 2002-es Bali robbantás mögött, amelyben több mint kétszázan haltak meg.

A szingapúri belügyminiszter, Wong Kan Seng azt mondta, hogy véletlenek szerencsétlen egybeesésének köszönhető a szökés: a vécéablakon nem voltak rácsok, a megfigyelő kamerák épp nem működtek, és az őrök is figyelmetlenek voltak.

Február 27-én Kastarit a látogatószobába vitték, hogy fogadja rokonait, mikor a mellékhelyiségbe kéredzkedett, ahol magára zárta az ajtót. Az őr ekkor hibázott, mert ez tilos. A vizsgálat ugyanakkor nem állapította meg, hogy az őrök közrejátszottak volna a járáshibás Kastari szökésében.

Kastarit azzal gyanúsítják, hogy évekkel ezelőtt kitervelte: eltérít egy repülőgépet, majd belevezeti a szingapúri repülőtér épületébe. Hivatalosan sosem került bíróság elé, mert a törvény lehetővé teszi, hogy a feltételezett terroristákat vádemelés nélkül is fogva tartsák. 2006-ban fogták el Indonéziában, majd kiadták Szingapúrnak.

A szingapúri hatóságok 2001-ben indítottak razziát a JI ellen. Kastarit, akinek akkor is sikerült elmenekülnie, a szervezet vezetőjének tartják. A JI-t vádolják a 2002-ben Bali szigetén elkövetett robbantásos merénylettel, amelyben 202-en haltak meg.