„A városokban van a tartalék”

„A városokban van a tartalék”
Cseke Attilát, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnökét szenátornak választották a december 11-i parlamenti választásokon, és a Szenátusban ő fogja vezeti az RMDSZ-frakciót.

– A szenátusban ön vezeti az RMDSZ-frakciót, mit jelent ez?
– Ez egy politikai tisztség és arról szól, hogy a kollégáimmal megpróbálunk az RMDSZ programja, törvénykezdeményezései mögé támogatást szerezni. Össze kell fogni a munkát, a feladatokat ellenőrizni kell és hatékonyan kell tudni tárgyalni.

– Most Bihar megyének két szenátora van, ez segít?
– Az első három legtöbb szavazatot szerzett megyének két szenátora van, ez Bihar, Hargita és Maros megye. Természetesen jó érzés hisz történelmet írtunk, az elmúlt 26 évben soha nem volt a megyében az RMDSZ-nek két mandátuma. Igen, segít, ez egyfajta plusz legitimációja az elkezdett munkának itt a megyében.

– Mire gondol pontosan?
– Arra, amit a sajtótájékoztatón is mondtam a választások után miszerint az emberek értékelik azt, ha a közösségi vezető ott van az emberek között. Én azt ígértem amikor megválasztottak, hogy jelen leszek a társadalomban. Nyilván ez sok munka, sok magánéleti lemondás de ezt csak így lehet.

– Mi volt most az RMDSZ sikere ezen a választáson?
– Viszonylag egyszerű a válasz: jó lista, jó program, pozitív jó kampány és a magyar egység. Az erdélyi magyarok nagyon nagy többsége örült annak, hogy az RMDSZ mögött létrejött az egység. Külön jót tett, hogy az anyaországból is világos volt az üzenet. Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László és Kósa Lajos is egységesen az RMDSZ mögé állt. Egyházak, civilek, tudósok, vállalkozók, fiatalok mind a szövetséget támogatták. Természetesen a sok munka is kellett a jó szerepléshez.

Mozgósítás

– A mozgósítás miként sikerült egy ilyen nehezen megjeleníthető választási kampányban?
– A törvény nagyot szigorodott, alig lehetett plakátolni, a kulturális rendezvényeket megtiltották, de sikerült. Nagyon sokat segített a magyar egyházak hozzáállása. A református, katolikus, evangélikus és unitárius egyház mellé az idén teljes szívvel bekapcsolódott a magyar baptista közösség. Nemzeti ügy lett a kiállás. A magyarországi közmédia is így kezelte és nyilván az is segített.

– Mi következik most az RMDSZ-ben?
– Munka. Még nem látszik világosan milyen eszköz kerül Bukarestben a kezünkbe, de biztos, hogy törvénykezdeményezésként iktatva lesznek a választási programpontjaink. Itthon pedig folytatni akarjuk az átszervezést. Világosan láthatja mindenki melyik úton kell menni. Karakteres kiállás, jó jelölt és szervezett munka.

– Abból amit mond, az látszik változásokat terveznek…
– A változást elkezdtük, azt folytatni kell. Szükségünk van arra, hogy megfrissüljön a hozzáállás. Az alapszabályzat szerint tisztújítás lesz tavasszal az egész szervezetben. A legkisebb településre is eljutunk. A mandátuma a helyi szervezeteknek két év. Aki akar tenni valamit, most kell bizonyítson.

Kiértékelés

– A kiértékelést elvégezték?
– Részben. Volt egy megyei találkozónk a polgármesterekkel és az RMDSZ elnökökkel, ott bemutattuk az adatokat, ez egy gyorselemzés volt. Hasonló találkozón átbeszéltük az ügyeket Nagyváradon és külön tárgyaltunk a jelöltekkel. A legnagyobb szavazatszerzés Nagyváradon volt, több mint 5000, a legnagyobb szavazatvesztés pedig Nagyszalontán. Az látszik, hogy a városokban van komoly tartalék. Nyilván a szervezet a megyei választmányon is áttekinti majd az eredményeket. Most másra hangolódunk.

– Kormány vagy ellenzék?
– A választások előtt volt egy nagyon széles felmérés amit a magyarok között végeztünk. A közösség többsége támogatja a szövetség kormányzati szerepvállallását. Ma azonban van többség nélkülünk is, a PSD az ALDE-val már megegyezett. Egy ilyen helyzetben is meg kell nézni, hogy miként tudunk minél többet megvalósítani abból amit vállaltunk. Tárgyalni szükséges, érdekeinket képviselni.

– Mikor várható valami konkrétum ebben az ügyben?
– Valószínűleg az év végéig lesz kormánya az országnak. Fontos lenne egyfajta stabilitás. A kérdésre a megoldás az államelnök és a többséget képviselő két párt elnökének a kezében van. Remélem bölcsen döntenek. Nem egy könnyű időszak jön.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,