A városban nincs helye törmeléknek

Akt.:
A városban nincs helye törmeléknek
Egyezményt kötött a múlt héten nagyváradi helyi rendőrség, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrséggel, melynek eredményeképpen a helyi rendőrség elkobozhatja majd az építkezési törmelékeket szállító járműveket.

Cristian Beltechi a helyi rendőrség vezetője a témában tegnap tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a járművek akkor is elkobozhatók lesznek, ha azok vezetői akár közterületre, akár magánterületre szórják a hulladékot. Hozzátette, hogy az egyezmény értelmében a helyi rendőrség a környezetvédelmi őrség munkatársaival alkot majd közös csoportokat, amelyekkel követni fogják az építkezési törmeléket szállító járműveket. Kijelentette továbbá, hogy az elmúlt fél évben 271 birságót róttak ki illegális építkezési törmeléktárolás miatt 250 ezer lej összértékben. Monica Crisan a megyei környezetvédelmi őrség munkatársa elmondta, hogy a törvénytelen építkezési törmelék tárolás miatt magánszemélyekre minimum ezer lej, jogi személyekre pedig akár 40 ezer lej bírság is kiróható.

Pásztai Zoltán, a nagyváradi hulladéktározót üzemeltető Eco Bihor cég vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a bírságnál sokkal olcsóbb a törvényes hulladéktárolás, hiszen, mint mondta, száz kilónyi épitkezési törmelék tárolása 1,3 euróba kerül, amit ráadásul újra is hasznosítanak. Hozzátette, hogy az érintettek a törmeléket maguk elszállíthatják a Püspöki (Matei Corvin) út 327 szám alatti hulladéktározóba, vagy igénybe vehetik a RER köztisztasági céget is, mely fuvardíj ellenében szállítja el az épitkezési törmeléket.