A város fűtési tervéről

A város fűtési tervéről
Nagyvárad – A jelenlegi fűtési rendszer veszteségeiről, jövőbeli megoldásokról volt szó a mai sajtótájékoztatón, melyen Ilie Bolojan polgármester mellett a CET két vezetője is részt vett.

 

 

A sajtótájékoztató résztvevői bemutatták a város fűtési rendszerének átdolgozott megvalósíthatósági tanulmányát, melyet miután közvitára bocsátanak és elfogadja a Helyi Tanács, a tervek szerint március végén elküldenek jóváhagyás végett a környezetvédelmi minisztériumhoz, továbbá az Európai Bizottsághoz. Nem újdonság, hogy a jelenlegi rendszer elavult és hatalmas veszteségekkel működik.

 

Nem az ő hibájuk?

 

Néhány tegnap ismertetett adat: évente 2,5 millió, azaz óránként 290 köbméter fűtővíz vész el az elavult vezetékrendszer miatt. Maguk a kazánok és a tartozékok pedig az utóbbi negyven évben nem lettek komolyan korszerűsítve, ezért jelenleg alacsony hatékonysággal működnek, gyakorlatilag az elhasznált energiának csak mintegy 38%-a értékesül. A szennyező anyagok kibocsátása sokszorosa a megengedettnek: a a kibocsátott kéndioxid csaknem hússzorosa, a nitrogén monoxid, illetve nitrogén dioxid kétszerese, a különféle porok mennyisége pedig tizennégyszerese az uniós normák által megszabott felső határértéknek.

A sajtótájékoztatón olyan kérdés is elhangzott: miért nem mondanak le mindezek miatt a CET vezetői. A polgármester válaszolt: mint mondta, az igazgatók a szervezésért és a menedzsmentért felelnek, nem az ő hibájuk, hogy nem történtek komoly beruházások ezen a téren az utóbbi négy évtized alatt. Később a CET jelenlévő aligazgatóinak, Daniel Țigan és Francisc Daniel fizetéséről is érdeklődtek a jelenlévő újságírók. „Ha levinnék a felére a fizetésüket, attól nem lenne alacsonyabb a gigakalória ára” – mondta Bolojan.

 

Csak kiegészítésként

 

A termálvíz hasznosítási lehetőségeit is bemutatja a megvalósíthatósági terv. Mint elhangzott, jelenleg a város fűtővíz szükségletének mintegy 5%-át biztosítják termálvízzel, azaz másodpercenként 150 litert. Ez a mennyiség növelhető, de 15-20 millió eurós beruházások szükségesek, s ezekkel együtt nem lehetne több mint 20%-ot ily módon biztosítani. „Tehát bárhogy is nézzük, a termálvizet csak kiegészítésként lehetne használni. A legfontosabb az új kazánok működésbe helyezése, illetve a vezetékrendszer felújítása, ugyanis nem normális a 35-40%-os veszteség” – mondta a polgármester.

 

Eurómilliók

 

Később Marcel Boloș, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal nemzetközi projektekért felelős igazgatóságának vezetője a pénzügyi vonzatokról szólt. Mint elhangzott, a hőerőművek felújítására eredetileg 77 millió euróból kellett volna gazdálkodniuk (ennek 5%-át a város saját forrásokból kell biztosítsa), de tavaly, év végén kiderült, hogy további 17 millió eurót használhatnak fel – ennek felét viszont szintén a városnak kell előteremtenie. Mindennek hatására néhány változtatást eszközöltek az eredeti projekthez képest, melyek kifizetődőbbé és jobbá teszik a rendszert. Mindenesetre a kimutatások szerint a gázfűtéses rendszert sokkal kevesebb pénzből tudják létrehozni és a későbbiekben is kisebbek lesznek a költségek, mintha a szénnel történő fűtést választanák. Előzetes számítások szerint gázfűtéssel a gigakalória ára ÁFÁ-val együtt 55 euróba kerül majd, azaz a lakosok körülbelül annyit fizetnek majd érte, mint most, ha megszűnnek a központi támogatások, ha pedig megmaradnak, akkor 10%-kal kevesebbet. Kérdésre válaszolva azt is elmondták a CET aligazgatói: előreláthatólag mintegy tizennégy százalékkal kell többet fizetni a februári fűtésért, mint a januáriért.

 

Neumann Andrea