A város átveszi a zsinagógát

Saját kezelésbe veszi át a helyi tanács a Városháza 25. szám alatti ortodox zsinagógát
Saját kezelésbe veszi át a helyi tanács a Városháza 25. szám alatti ortodox zsinagógát
Több, műemléképületekre vonatkozó határozattervezetet fogadott el csütörtöki ülésén a nagyváradi helyi tanács. A cél ezek felújítása és hasznosítása, tudatta Ilie Bolojan polgármester.

A nagyváradi helyi tanács csütörtökön arról döntött, hogy saját kezelésbe veszi át a Városháza 25. szám alatti ortodox zsinagógát. Erre azok után kerül sor, hogy a Nagyváradi Zsidó Hitközség arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy felbontotta a szóban forgó zsinagóga kezelésére vonatkozó, 2010-ben kötött szerződést a Körösvidéki Múzeummal és egyúttal kérte az önkormányzatot, hogy vegye saját kezelésbe az ingatlant. A tegnapi tanácsi döntés értelmében az épület harminc évre az önkormányzat Ingatlankezelő Igazgatóságához került, mely magára vállalja az épület felújítását, illetve azt, hogy kezdeményezi a zsinagógát műemlékké nyilvánítását. A nagyváradi önkormányzat a felújítás után a nagyváradi és a Bihar megyei zsidó közösség múzeumát kívánják létrehozni ott. Egy zsidó múzeum létrehozásának a megvalósítása már évekkel ezelőtt elkezdődött a nagyváradi zsidó hitközség és a Körösvidéki Múzeum együttműködésével, erre a projektre az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövetsége 129 ezer dollárt adományozott, mely összegből többek között a tetőzetet sikerült felújítani. A zsinagógát 1930-ban kezdték el építeni Löbl Ferenc tervei alapján, ez volt az utolsó, Nagyváradon épített zsinagóga.

Múzeum, lovarda

A nagyváradi önkormányzat saját kezelésébe vette át az egykori nagyváradi vámhivatal épületét, mely ingatlan eredetileg a nagyváradi László király szabadkőműves páholy székhelye volt. A város a szabadkőművességet bemutató múzeumot akar itt létrehozni, ennek érdekében módosította az erre vonatkozó, korábban már elfogadott határozatot. Ugyancsak fel fogja újíttatni a város az egykori lovardát, ennek érdekében fogadta el a tegnapi ülésén azt a határozattervezetet, melynek alapján a város magántulajdonaként telekkönyveztetik a lovardát és a telket, melyen áll. Mint ismeretes, ez az ingatlan egy nagyobb épületkomplexum része, csakúgy, mint a ma már rendkívül leromlott állapotban lévő egykori huszárlaktanya, mely szintén műemléképület. Arra a kérdésünkre, hogy a huszárlaktanyával mit lehet tenni, Ilie Bolojan elmondta, hogy az az ingatlan nem a város tulajdona, így az önkormányzat nem tehet egyebet, mint hogy többletadóval sújtja a tulajdonost, aki nem tartja megfelelően karban az épületet és a telket. Ugyancsak a tegnapi tanácsülésen szavazták meg azt a tervezetet is, melynek értelmében a nagyváradi várat a város magántulajdonából, annak köztulajdonába helyezik át.

A tanácsülés végén Ilie Bolojan polgármester elmondta, hogy mindezekre az ingatlanokra vonatkozó határozatoknak az elfogadására azért van szükség, mert európai uniós forrásokból fel kívánja újíttatni a város ezeket, hozzátéve, hogy idén szeptembertől megnyílik a Szektoriális Operatív Programnak egy olyan finanszírozási része, amelyhez ilyen projektekkel lehet majd pályázni.

Pap István