A várban lesz a Nagyváradi Ősz

Akt.:
A várban lesz a Nagyváradi Ősz
Az október 2–11. között, újdonságként a felújított várban zajló Nagyváradi Ősz fesztiválról szerveztek hétfőn egy háttérbeszélgetést a sajtó képviselői számára az önkormányzat vezetői.

A városháza kistermében tartott hétfő délutáni háttérbeszélgetésen jelen volt Huszár István alpolgármester, Eduard Florea városgazda, Mircea Oaie rendezvényszervezési igazgató és Dumitru Sim projektmenedzser. Többek közt megtudtuk, hogy a tíz naposra tervezett idei Nagyváradi Ősz-fesztivál mottója „Fedezd fel Váradot és az értékeit”, s tulajdonképpen ezzel a 176 ezer eurós költségvetésű rendezvénysorozattal avatja fel hivatalosan az önkormányzat a felújított várat. Az események helyszíne az a rész lesz, ahol a Szent László Napok is zajlottak, kiegészülve a vársánccal. Magyar szempontból a Piramis együttes október 4-i koncertje lehet vonzó, illetve az első hétvégén fellép az a Bordó Sárkány Régizene Rend elnevezésű zenekar, mely néhány évvel ezelőtt a várban már megörvendeztetett minket színvonalas előadásaival.
Egyébként a fesztivál egész ideje alatt, tehát hétköznapokon is jelen lesz több mint 60 kézműves és kereskedő (az ígérik, a giccsárusokat kitiltják), illetve vendéglátóipari standokkal képviseltetik magukat Várad legnagyobb vendéglői és hoteljei. Emellett mindvégig kiállításokat lehet megtekinteni, szóba lehet elegyedni a civil szféra reprezentánsaival, középkori fegyveres bemutatók lesznek, és korabeli viseletbe öltözött személyekkel lehet találkozni.

Hőlégballon

A két hétvégén 12.00-23.30, munkanapokon pedig 17–23 óra között lesznek programok. Október 2–4. között látványosnak ígérkezik annak az 5+1 személyes hőlégballonnak a 70 méter magasra történő felemelkedése, mely napi kilenc alkalommal várja majd az utasait a vársáncban. Ezen kívül íjász és lovasbemutatók is várhatóak az említett három napon, középkori táncok sajátíthatóak el, és tűzzsonglőrök produkciója csodálható meg. Október 3-án Cristina Kyselef és a Pasărea Rock, 4-én a Celelalte Cuvinte, Balog Joe, a Piramis, valamint a Distincto nevű banda és Iana Arpegio lépnek fel.
Október 5-én, hétfőn helyi táncosok szórakoztatják rajongóikat, 6-án román slágerek csendülnek fel, 7-én olyan váradiak énekeseket lehet meghallgatni, aki sikerrel szerepeltek romániai és magyarországi zenei tehetségkutató műsorokban, 8-án román népzene szól.
Október 9-én a Cristi Minculescut ismét a tagjai közt felvonultató Iris zenekar csap a húrok közé, illetve meghívták még Paula Selinget is. 10-án a Vama együttes és Loredana Groza érkezik Váradra, 11-én pedig a filharmonikusok, és Horea Brenciu szerepelnek, illetve helyi tribute zenekarok „zúznak” (Queen, AC/DC stb.)

Ciucur Losonczi Antonius