A váradi magyar kulúra napja

A váradi magyar kulúra napja
Nagyvárad – A nagyváradi Festum Varadinum idei rendezvénysorozatának vasárnapi záróprogramja a felújított nagyváradi színház megnyitásának ünnepe is volt egyben.

Sokak által várt pillanat érkezett el vasárnap délután, amikor a Festum Varadinum záróprogramjaként a felújított nagyváradi állami színházban tartottak pódiumbeszélgetést, azt követően pedig ünnepi színházi előadást. A nagyváradi  kulturális élet e jelentős eseményén jelen volt Kelemen Hunor kulturális miniszter, az RMDSZ elnöke, és Szilágyi Mátyás Magyarország kolozsvári főkonzulja is. Bár feltételezhetően felfokozott várakozás előzte meg a színház újbóli megnyitását, ezt a várakozást nem tükrözte a pódiumbeszélgetés iránti érdeklődés, ugyanis aránylag kevesen jelentek meg ezen az eseményen.

Mérföldkő

Mindenesetre mindenki megszemlélhette a színház tartóoszlopaira függőlegesen kifeszített feliratokat, melyek a Festum Varadinum mellett az önálló magyar kultúrát és színházat hirdették. A színházba belépve mindenki érdeklődéssel tekintette meg a felújított, megszépített belső teret, majd helyet foglaltak a kényelmes székekben. A kerekasztal-beszélgetés előtti köszöntések legfontosabb momentumaként dr. Boka László, az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) tudományos igazgatója átnyújtotta Biró Rozáliának, Nagyvárad alpolgármesterének a restaurált zárkő dokumentumot. Az alpolgármester asszony beszdében mérföldkőnek nevezte ezt a napot, mely az eligazodásban segíti majd a váradi magyar közösséget. A pódiumbeszélgetésen számos érdekes információ hangzott el, majd annak végeztével a közönség megtekintette az első emeleti előcsarnokban kiállított zárókő-dokumentumokat. Távozáskor minden jelenlevő megkapta ajándékba a Festum Varadinum zárkőoklevelének másolatát.

Pap István