A változásra szavazott Tõkés

A változásra szavazott Tõkés

Nem sokkal 13 óra után jelent meg Tőkés László református püspök, független európai parlamenti képviselőjelölt a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna líceumban berendezett 66. számú szavazókörzetben, hogy éljen választói jogával.

“Milyen jó, hogy a saját iskolánkban szavazhatok”, mondta a püspök a szavazóhelyiséghez közeledve, ahol nagyobbik fiával, Mátéval együtt szavazott. “Akik változtatni akarnak, eljönnek szavazni” – mondta Tőkés László a sajtó munkatársainak a szavazókörzetből kijövet, majd hangsúlyozta: “Szégyellem magam román testvéreim előtt, amiért vannak olyan magyarok, akik ki akarják zárni megfigyelőinket a választások ellenőrzése alól. Mindazonáltal ez egy jó jel, mert ez azt mutatja, hogy az RMDSZ érzi a veszélyt” – mondta Tőkés püspök arra az újságírói kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy a Magyar Polgári Egyesület által jelölt megfigyelők akkreditációját a Bihar Megyei Választási Iroda az utolsó pillanatban visszavonta. A püspök hozzátette, hogy ő maga nem foglalkozik ennek az esetnek a jogi vetületeivel. “Európának kősziklára kell épülnie és az erdélyi magyarság a románsággal megegyezve kell képviselnie a keresztény értékeket az Unióban”.

Az egyéni választókerületes választási rendszerről, és az ahhoz kapcsolódó referendumról Tőkés László elmondta: elvben egyetért, hogy a választópolgárok szavazata az egyéni bizalmon alapuljon, de középtávon – öt éven belül -  az új választási rendszerhez egy kiegészítést kell tenni, mely biztosítsa a kisebbségeknek az arányos képviseletet a parlamentben.