A valós elvárásokat ismertetnék?

A valós elvárásokat ismertetnék?
Románia – Az RMDSZ EP-képviselőjelöltjeinek fő célkitűzéseit ismertette tegnapi sajtótájékoztatóján Biró Rozáliaváradi alpolgármester, a lista IV. helyezettje.

Elmondta: bár IV. helyzettként biztos, hogy továbbra is itthon dolgozhat, ennek ellenére a kampányban komoly munka vár rá. Biró Rozália szerint az RMDSZ-nek tisztán és világosan kell megfogalmaznia és eljuttatnia a választókhoz az üzenetet, hogy mit akar képviselni, mi az amit felvállal az Európai Parlamentben. Szerinte az RMDSZ-jelöltek előnye, hogy vaskos tapasztalattal rendelkeznek és egy nagy szervezetre támaszkodnak.

Célkitűzések
Kifejtette: az RMDSZ pozitív kampányt kíván folytatni, célkitűzéseit pedig annak mentén fogalmazza meg, hogy mit tud adni az Európai Unió a romániai magyarságnak, az etnikai kisebbségeknek. Fő célként a romániai magyarság hiteles képviseletét, a valós arculat felmutatását, a valós elvárások továbbítását említette. Kérdésünkre, hogy ebben szerepel-e az önálló magyar egyetem vagy az autonómia ügye, elmondta: ez megtörténik azáltal, hogy az RMDSZ listáján az ellenzék is képviselteti magát Sógor Csaba személyében. „Azért lényeges a jelenléte a második helyen, hogy fel tudjuk mutatni a valós elvárásokat. Az már egy másik kérdés, hogy ezek közül az elvárások közül mennyit lehet megvalósítani” – fogalmazott. Biró szerint mindehhez szükséges, hogy az EU alkotmányában le legyen szögezve, valójában mit is jelent a kisebbségvédelem – ami az RMDSZ-nek egy másik célkitűzése. Ugyanakkor céljaik között szerepel az európai életminőség itthoni megtemetése, a szabad munkavállalás biztosítása az EU-ban, illetve az esélyteremtő gazdaság kiépítése.

Biró Rozália hangsúlyozta: az RMDSZ-nek nemcsak a magyar, hanem a többi romániai etnikai kisebbség képviseletét is fel kell vállalnia, hisz a román többség nem fogja ezt megtenni.

Pap Melinda