A vállalkozók idei rendezvényeiről

A vállalkozók idei rendezvényeiről
Különféle programokat szervez az idén is a Bihar megyei Vállalkozók Szövetsége. Az első félévre tervezett eseményekről sajtótájékoztatón számoltak be, a várban létesült új székhelyükön.

Ioan Lucian elnök mellett Vasile Fonoage alelnök szólt a rendezvényekről, a részletekről pedig Maria Sabin, Constantin Jurcă, Eugen Antal és Florin Balint szakbizottsági vezetők számoltak be.

A tervek szerint decemberben kellett volna megszervezzék, de a költözés miatt elhalasztották, a második, januári dátum pedig azért hiúsult meg, mert a színház termét mások foglalták le – így végül március 14-én szervezik meg a már hagyományos Bihar megyei Csúcsmárkák Gáláját. Ezúttal a díjakat azoknak osztják ki, akik a szociológiai szak hallgatói által végzett közvélemény-kutatás szerint a legmegbízhatóbb munkaadóknak bizonyultak.

Javaslatok

Kilenc tevékenységi körön belül díjazzák az első három helyezettet, szórakoztató műsorok és meglepetések fogják tarkítani a programot, lesznek különdíjak, melyeket hazai és külföldi személyiségek adnak át, továbbá első alkalommal nyújtják majd át az általuk létesített Fekete Sas érdemrendet. Az eddigi egyeztetések alapján valószínű, hogy Maia Morgenstern színésznő is fellép majd a gálán, tudtuk meg.

Ezt megelőzően, február 14-én Bihar megyei parlamenti képviselőkkel találkoznak a szövetség tagjai. Különféle, főleg vállalkozókat érintő törvénymódosításokat javasolnak majd előterjesztésre. Az egyik például az, hogy ne lehessen lefoglalni az állammal szembeni tartozást meghaladó összeget egy vállalkozótól. Jelenleg ugyanis, ha az illetőnek több bankban van számlája, mindenhonnan párhuzamosan lefoglalhatják a tartozás összegét, így akár az eredeti tartozás többszörösét is, a visszaszolgáltatás pedig hosszú és körülményes. Egy másik javaslat: a bírósági végrehajtók díjszabása a visszaszerzett összegek egy bizonyos százaléka legyen, ne a tartozások összege alapján számítsák ki. A harmadik javaslat pedig arra vonatkozik, hogy a Munkatörvénykönyvben legyen világosan feltüntetve, mi számít munkahelyi engedetlenségnek, melynek következtében fel lehet bontani a munkaszerződést. Jelenleg ugyanis a törvény belső ankétot ír elő ilyen esetekben, ennek szakszerű elvégzésére pedig a munkáltatónak nincsenek meg a szükséges eszközei, így per esetén nem veszik számításba.

Utakról

Április 3-án „Országutak, merrefelé?…” címmel zajlik konferencia, melyre az építkezési cégek képviselői mellett minisztereket is meghívtak. Ezen a rendezvényen a finanszírozási lehetőségek mellett azt is felvetik majd, hogy az erdélyi autósztrádának a kiépítése a határtól Berettyószéplak irányába folytatódjék, ugyanis egy tíz kilométeres útszakasz kiépítésével el lehetne érni a szatmári országutat.

Energiaforrások

Április végén zajlik majd az uniós pénzalapok lehívásával kapcsolatos konferencia, melyen kormányképviselők tájékoztatják majd a résztvevőket az ezzel kapcsolatos tudnivalókról, júniusban pedig az megújuló energiaforrások témájában szerveznek konferenciát Fugyivásárhelyen, abban vállalkozási központban, mely ezen energiaforrások felhasználását népszerűsíti. Az uniós forrásokból épülő mintegy ezer négyzetméteres létesítményben egyébként nap- és szélenergiát használnak fel, tudtuk meg.

Neumann Andrea