Erdon - Nemzetkozi

2011.07.06. 12:13

Velence három dimenzióban

Új, a történelmi városközpontot centiméteres pontossággal leképező háromdimenziós térkép készült Velencéről, amely hasznos eszköznek bizonyulhat a növekvő tengerszint veszélyei elleni küzdelemben.

“Amíg nem készül el Mózes (a várost elöntő árral szemben emelt zsiliprendszer), addig Ramszesz (a 3D térkép) segít Velence lakosainak” – olvasható az olasz napilapokban. A lagúnák városát állandóan elöntő magas vízzel szemben emelt Mose mozgó zsiliprendszer a tervek szerint 2014-re készül el. Kettős értelmű nevét a mobil panelek kezdőbetűi alkotta mozaikszó adja.

Szintén az egyiptomi fáraók korát idézi a Ramses, mely szintén a hosszabb olasz műszaki megnevezés (Rilievo Altimetrico Modellazione Spaziale e Scansione 3D) rövidítéséből származik. Rendkívüli háromdimenziós térképről van szó, melyet Velence történelmi városközpontjának padlózatáról készítettek. Centiméterről centiméterre lézerszkennerrel mérték fel a szigetek vízből kiemelkedő domborzatát. A Ramses 3D-modellje összesen húszezer méréssel készült el. A térkép készítésének folyamata megtekinthető a http://www.ramses.it honlapon.

 A Ramses 3D-modellje összesen húszezer méréssel készült el. A Ramses segítségével ellenőrizhető, hogy  a városnak melyik az a része (tizenkét százalék), melyet már a száztíz centiméter magas ár is elönt, és mely épületek tartoznak ahhoz a részhez (negyvenhat százalék), ahol csak százharminc centiméter feletti víznél kell elővenni a gumicsizmát. A Ramses a velencei önkormányzat számára is hasznos eszközt képvisel: a térképről azonnal látszik, hova kell a gyalogos közlekedést biztosító fapallókat lefektetni.

“A Ramses bizonyítja, hogy Velence a jövő városa, és nem adja fel a víz elleni küzdelmet” – hangoztatta a sajtónak Giorgio Orsini polgármester. A technológia azonban nem biztos, hogy mindig erősebb a természetnél. A 3D térkép sajtóbemutatóján lefagyott a komputeres rendszer, és a Ramsesből nem láttunk semmit – számoltak be az olasz napilapok tudósítói.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!