A U2 átépítené Dublint

Bár a U2 együttes hosszú ideje Írország egyik büszkeségének számít, Bono és társai mostanában kissé megosztják hazájuk, és különösen Dublin közvéleményét. A banda ugyanis, amely sosem ment a szomszédba egy kis gigantomániáért, szeretné egy kissé “átrendezni” James Joyce városának képét.

Az August Partners cég, amely a négy muzsikus – Bono, The Edge, Larry Mullen és Adam Clayton -, valamint menedzserük, Paul McGuiness vesz részt, egy 120 méteres “U2-tornyot” akar az ír főváros déli részén fekvő, a Liffey-folyó menti dokkoknál felállítani, ugyanabban a körzetben, ahol öt évvel ezelőttig az együttes stúdiója állt. Az elképzelés szerint a torony tetején ülne az új, tojás alakú stúdió, amelynek tervezője a híres brit építész, Norman Foster lenne. A tervezésben maguk a zenészek is részt vettek.
    A 200 millió eurós (50 milliárd forintos) beruházás azonban nem tetszik az ír nemzeti örökséget védő An Taisce ügynökségnek, és szakértői véleményt kértek a toronynak a városképre gyakorolt hatásáról. A környéken ugyanis még mindig kizárólag a 20. század eleji, alig néhány-emeletes házak állnak. Ian Lumley, az An Taisce egyik vezetője egyenesen népszavazást szeretne az ügyben.
    Ugyancsak összevonták szemöldöküket a dublini örökségőrzők, amikor kiderült, hogy U2-ék az 1852-ben épült, ötcsillagos Clarence Hotelt is át akarják alakítani. Bono és The Edge még az 1990-es években vette meg a szállodát és felújították, később itt szállt meg Bill Clinton amerikai elnök is. Most le akarják bontani a környéken lévő öt másik épülettel együtt, hogy a helyükön egy új, 140 szobás szállodát építsenek luxusétteremmel és VIP-terasszal. A zenekar szóvivője szerint azért van szükség ezekre az új épületekre, mert Írország elmúlt évekbeli gazdasági fellendülése igényli ezt a fajta modernizálást és a terveikben szereplő szálloda jobban megfelelne a “tartós fejlődés” követelményeinek.
    Az An Taisce viszont nem érzi úgy, hogy “nemzeti prioritás” lenne a Clarence lebontása.
    A korábban főleg humanitárius kezdeményezéseiről elhíresült Bono mostanában nemcsak ezekkel a nagyravágyó terveivel vívta ki honfitársai haragját. Miközben egyre nagyobb üzleti vállalkozásokba kezd, többek között megvette az amerikai Forbes médiakonszern jelentős részét, kiderült, hogy zenekara a jövőben Hollandiában kívánja leróni adókötelezettségeit azon egyszerű okokból, hogy ott sokkal kevesebbet kell fizetni, mint Írországban. A pénz, úgy látszik, még az ő esetükben is fontosabb a hazafiságnál.