A Tűzoltóság Napja Nagyváradon

Nyílt napot tartottak a tűzoltóknál
Nyílt napot tartottak a tűzoltóknál

Az ünnepi alkalom a tűzoltóság székhelye előtt levő Bihar megyei tűzoltók szoborcsoportjának megkoszorúzásával vette kezdetét, mely során megemlékeztek a szolgálatuk teljesítése alatt elhunyt tűzoltókról, majd a továbbiakban előléptettek egy tisztet és kilenc altisztet.

12:30-tól nyílt kapukkal várták a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, akik számára különböző bemutatókat tartottak, de a legkisebbek természetesen a tűzoltókocsikat is birtokukba vehették. Magassági mentést rögtönöztek, tűzoltási gyakorlatot végeztek, de a speciális felszereléseket, köztük a nemrégibben kapott multifunkcionális konténert is bemutatták a gyerekeknek, akik nagy érdeklődéssel figyeltek, kérdéseket tettek fel, s többek között arra is kíváncsiak voltak, hogy mentenek-e kutyákat és macskákat is. A udvaron ezek mellett az elsősegélynyújtás alapjait is elsajátíthatták, az információs pultnál pedig különböző szórólapok hívták fel a figyelmet a tűzvédelmi intézkedések mellett arra is, hogy mi a teendő földrengés esetén.

Látványos volt a közúti balesetet szenvedett sérült kimentésének bemutatása is, a közönség a baleset helyszínére való „kiérkezéstől”, a gépjármű szószerinti felbontásán keresztül a sérült kiemeléséig soron követhette az eseményeket, a gyerekek pedig szurkoltak is „mentést” végző tűzoltóknak.

Szeptember 13-án, a Tűzoltóság napján a megye többi tűzoltóállomásához hasonlóan a nagyváradi, Kert utcai székhelyen is számos programmal várták a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

János Piroska